Äldrebedrägerier för över 300 miljarder i USA - E55
Annons
Annons

Äldrebedrägerier för över 300 miljarder i USA

Social misär hotar när bedragare – som ofta är en närstående – kommer över äldres tillgångar.

Annons
Annons

Äldre personer med tillgångar i form av kontanter, värdepapper och fastigheter är en lockande målgrupp för bedragare. Inte minst i USA där forskare uppskattar att värden på över 300 miljarder kronor försvinner ner i fickorna på kriminella varje år, rapporterar Bloomberg.

Annons

Men mörkertalet när det gäller äldrebedrägerier är av allt att döma stort. Forskare bedömer att merparten av bedrägerierna aldrig anmäls, enligt nyhetsbyrån. En förklaring till det är att de misstänkta ofta är en närstående, som en släkting eller god man som fått i uppdrag att ta hand om personens ekonomi. Då minskar också anmälningsfrekvensen.

Riskerar hemlöshet

Joy Solomon, som arbetar på Harry and Jeanette Weinberg Center for Elder Justice i New York, berättar om ett stort antal sociala tragedier i spåren av finansiella bedrägerier. Hon ser hemlöshet som en risk för den som drabbas.

– Många av de som blivit utnyttjade finansiellt vet inte om vad som har hänt innan de får besked om vräkning, säger hon till Bloomberg.

Nyhetsbyrån har gått igenom forskningsläget och myndigheternas motåtgärder. I början på året meddelade FBI att man genomfört en samordnad aktion mot bedrägerier där 250 misstänkta identifierats i olika upplägg som kostat omkring en miljon individer omkring fyra miljarder kronor. Men det är alltså bara toppen av ett isberg.

LÄS ÄVEN: Polisen så pass allvarligt är bedrägeriet
LÄS ÄVEN:
Centerpartiet: Pensionssystemet kan inte lösa allt
LÄS ÄVEN:
Betalade skulden för snabbt – åtalas

Tipsa om en nyhet

Vill du tipsa oss om en nyhet? Granskningar är en viktig del av E55:s arbete. Vi söker hela tiden efter nya uppslag och du kan hjälpa oss i vårt arbete. Du har alltid möjlighet att vara anonym.

Maila redaktionen på [email protected]

Annons
Annons
Läs nästa artikel Äldrebedrägerier för över 300 miljarder i USA Äldrebedrägerier för över 300 miljarder i USA