Åtal i börsbolag efter insiderläcka - E55
Annons
Annons

Åtal i börsbolag efter insiderläcka

Ordförande misstänks ha delat med sig av hemliga bolagsuppgifter till närstående. Samtliga häktade åtalas, kan E55 avslöja.

Annons
Annons

Insiderutredningen i börsnoterade däckåtervinningsföretaget Scandinavian Enviro Systems är klar. På fredagen väckte åklagare Thomas Langrot åtal mot bolagets ordförande Stig-Arne Blom samt ytterligare tre personer. Samtliga sitter häktade efter gripanden som skedde tidigare i år.

Misstankarna gäller flera fall av insiderbrott, men även obehörigt röjande av insiderinformation i flera led. Enligt åtalet ska Stig-Arne Blom vid upprepade tillfällen ha delat med sig av känslig information om bolagets förhandlingar med en potentiell kund i Kina. Informationen har gått till vissa ägare i Scandinavian Enviro Systems som har koppling till Blom.

– Utredningen visar tydligt att han delar med sig av vad som händer i styrelserummet till närstående, säger Thomas Langrot.

En av de som fått del av informationen ska ha handlat i aktien för egen räkning, men även i sin tur ha spridit den vidare till två bekanta. Även denna trio åtalas alltså.

Bland bevisen ingår dokument som ser ut att visa på en överenskommelse om vinstdelning mellan ett antal personer. Det finns också uppgift om att Stig-Arne Blom har kopplingar till en HSBC-depå i Hongkong som har ett innehav i Enviro-aktien.

Samtliga misstänkta förnekar brott.

Annons

De åtalde affärerna gjordes dagarna före den 20 december förra året strax innan bolaget tvingades meddela att förhandlingarna med den kinesiska partnern försenats. Denna information ska ha varit känd internt redan den 11 december och nämns i ett styrelseprotokoll den 13 december.

Enligt åtalet ska trion ha sålt stora mängder aktier över marknaden innan bolaget gick ut med pressmeddelandet som fick kursen att rasa. Tillsammans ska de på detta sätt ha undgått förluster på sina innehav om totalt 2,3 miljoner kronor.

Men åtalet gäller också händelser i slutet på januari, kort innan Stig-Arne Blom greps. Bolaget hade då förhandlat med en delegation från den kinesiska partnern som var på besök i Sverige. Stig-Arne Blom misstänks för att ha läckt information även från dessa förhandlingar.

Bland bevisen i förundersökningen finns chattkonversationer från mobiltelefoner där trion refererar till känsliga uppgifter från dessa möten, information som inte var känd på marknaden.

I förundersökningen framgår också att information spridits till fler än de som nu åtalats. Några ytterligare misstankar om brott är dock inte aktuella i dagsläget, enligt Thomas Langrot.

Annons

– Vi har tittat på om det finns anledning att inleda förundersökning beträffande andras handel än de som är åtalade, men vi har inte funnit anledning att misstänka ytterligare insiderhandel, säger han.

Åklagaren kräver att de åtalade ska bli skyldiga att betala tillbaka de vinster de gjort på affärerna vid en fällande dom. Samtliga krävs också på en sanktionsavgift som totalt uppgår till 9 miljoner kronor.

Rättegången är planerad att starta redan vecka 11, då de misstänkta är fortsatt häktade.

Scandinavian Enviro Systems meddelar att bolaget inte har några ytterligare kommentarer om händelserna för närvarande:

– Vi har tagit del av informationen att det har väckts åtal mot ordföranden och har ingen ytterligare information eller kommentarer att ge, säger styrelseledamoten Alf Blomqvist i ett pressmeddelande.

Tipsa om en nyhet

Vill du tipsa oss om en nyhet? Granskningar är en viktig del av E55:s arbete. Vi söker hela tiden efter nya uppslag och du kan hjälpa oss i vårt arbete. Du har alltid möjlighet att vara anonym.

Maila redaktionen på [email protected]

Annons
Annons
Läs nästa artikel Åtal i börsbolag efter insiderläcka Åtal i börsbolag efter insiderläcka