News55

Bankid-bedragarna vänder sig ofta till män födda på 30-talet

Artikelbild
e55
e55
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 16 mars 2018

Är du man, född på 30-talet och bosatt i ett rikt område? Se upp. Du kan vara bluffmakarnas nästa offer.

ANNONS
ANNONS

Sedan något halvår tillbaka är bedragare i farten som försöker få framför allt äldre att släppa in dem på sina bankkonton, berättar Jan Olsson, nationell förundersökningsledare för bedrägerier på polisens nationella bedrägericentrum.

Hundratals har drabbats.

– Bedragarna vänder sig till män födda på 30-talet i södra och mellersta Sverige som förväntas ha höga inkomster. Först ringer en person och utger sig vara polis och säger att mannen troligen är utsatt för ett bedrägeri. De listar ut vilken bank mannen har, och kort därefter ringer en person som utger sig ringa från banken, berättar Jan Olsson.

Genom att be offret skriva in sitt personnummer, och därefter försöka logga in med sitt bank-id, så tar sig bedragaren in på mannens bankkonto. Bedragaren har nämligen hunnit först med att knappa in offrets personnummer, förklarar han. Då väljer bank-id att släppa in den som först bett att få komma in, vilket här är bedragaren.

– När man tror att man loggar in sig loggas i stället bedragaren in.

      LÄS MER: Bedrägeri mot bankkunder – hundratals har drabbats
      LÄS MER: Ny bedrägerivåg – Åke överlistade bedragarna

På så vis kan bluffaren därefter uppmana offret att spärra sitt kort, men i stället flyttas pengarna när han knappar in sitt bank-id på nytt.

ANNONS

– Det är tiotals miljoner som har försvunnit från konton på det här sättet. Det här har pågått ungefär ett halvår, men accelererat de senaste månaderna.

Har ni någon aning om vilka som ligger bakom?
– Ja, pengarna tar vägen någonstans. De har målvakter som står för kontona, så det är inga konstigheter. Men jag kan inte gå in på hur utredningarna går.

Bästa sättet att stoppa bedrägerierna snabbt är att varna folk, så de inte går på bluffen, tycker han.

– Här sitter man hemma och blir uppringd, och det känns tryggt. I vanliga fall säger vi att man inte ska klicka på länkar i mejl eller sms, men här handlar det om att aldrig knappa in sitt bank-id när någon ringer upp.

Banken ringer aldrig upp för att be kunder knappa in sitt bank-id, understryker han.

– Nej, varken polisen eller banker ringer upp för att varna på det här sättet, och banken ber dig aldrig logga in med ditt bank-ide när banken ringer upp. Däremot kan du bli ombedd att använda ditt bank-id när du själv ringt upp banken, men det är en helt annan sak, säger Jan Olsson.

LÄS ÄVEN:

ANNONS


Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS