Bostadsjurister kräver att köpare ska få slippa ur avtal - E55
Annons
Annons

Bostadsjurister kräver att köpare ska få slippa ur avtal

Många köpare sitter fast i avtal om nyproducerade lägenheter, trots att projekten försenas kraftigt. Nu kräver bostadsjurister att Boverket agerar mot bostadsbolagens kontrakt, skriver SvD.

Annons
Annons

Många köpare sitter fast i avtal om köp av nyproducerade lägenheter som försenats kraftigt, och vill hoppa av, skriver SvD. Bostadsutvecklarna är dock stenhårda, och förefaller enligt tidningen ha gått ihop om en gemensam linje, där ingen tillåts hoppa av ingångna kontrakt.

Oklara tidpunkter för inflyttning

Men nu kräver tre tunga bostadsjurister att Boverket agerar mot bostadsutvecklarnas avtal, som de menar är oskäliga. De är skrivna med svävande tillträdestidpunkter, och kan försenas kraftigt, i bland i åratal, utan att köparna får möjlighet att hoppa av.

– Samtidigt spetsas läget till av att många köpare inte får förnyade lånelöften av sina banker, på grund av den förändrade bostadsmarknaden. Föreningarna ska pröva medlemskapet, men de har de knappast gjort, säger bostadsrättsjuristen Ingrid Uggla till SvD.

De tre juridiska bostadsrättsexperterna Göran Olsson, Ingrid Uggla och Bo Wolwan skriver till Boverket att myndigheten måste agera. ”Vi har idag en situation där det sker uppsägningar av förhandsavtal i mycket stor utsträckning… Även ansökan om stämning i allmän domstol har skett” skriver de, och efterlyser åtgärder.

LÄS MER: Pengarna tillbaka för lyxlägenhet

Boverket tänker

Boverket funderar nu på om myndigheten ska göra något.

Annons

– Det kan vara stora problem för de enskilda, så vi får som myndighet fundera på hur långt vi kan gå med våra råd, utan att gå utanför vårt bemyndigande. Vi tittar på detta, säger Boverkets verksjurist Carl-Magnus Oredsson till SvD.

LÄS ÄVEN: Polisen så pass allvarligt är bedrägeriet
LÄS ÄVEN:
Centerpartiet: Pensionssystemet kan inte lösa allt
LÄS ÄVEN:
Betalade skulden för snabbt – åtalas

Tipsa om en nyhet

Vill du tipsa oss om en nyhet? Granskningar är en viktig del av E55:s arbete. Vi söker hela tiden efter nya uppslag och du kan hjälpa oss i vårt arbete. Du har alltid möjlighet att vara anonym.

Maila redaktionen på [email protected]

Annons
Annons
Läs nästa artikel Bostadsjurister kräver att köpare ska få slippa ur avtal Bostadsjurister kräver att köpare ska få slippa ur avtal