Byggrätten värderades upp fem gånger omgående - E55
Annons
Annons

Byggrätten värderades upp fem gånger omgående

Byggrättens som Oscar Properties anser sig ha köpt för 10 miljoner kronor värderades omgående upp till 50 miljoner kronor av Oscar Properties själv, kan E55 avslöja.

Annons
Annons

E55 har i en rad artiklar berättat om en rad oklarheter när det gäller bostadsprojektet Biografen Penthouses, alltifrån hur detaljplanen och bygglovet kom till, till rena oklarheter kring om själva köpet av byggrätten är giltig.

Den hävdar Oscar Properties att man köpt av Brf Biografen för 10 miljoner kronor 2014. Men när den affären gjordes sköttes föreningen av en interimsstyrelse tillsatt av Oscar Properties själv. Man skulle kunna säga att bolaget gjorde affär med sig själv. Byggrätten hamnade i det nybildade bolaget Fastighets AB Handelskvinnan, som i sin tur ägdes av ett annat nybildat bolag Oscar Properties 3 AB.

Känner sig lurade

I efterhand har affären väckt ont blod bland föreningens medlemmar som anser sig ha blivit lurade på en tillgång som sålts till underpris. Oscar Properties har hävdat att affären bekräftats av några ledamöter i styrelsen, men giltigheten i det har bland annat ifrågasatts av Lantmäteriet.

Oscar Properties sålde hur som helst bolaget Fastighets AB Handelskvinnan förra hösten till numera konkursade Axxonen för 125 miljoner kronor. De pengarna kommer Axxonen för övrigt inte kunna betala nu.

Oscar Properties har tidigare slagit ifrån sig kritiken och inte velat kommentera om priset var marknadsmässigt eller inte.

Annons

Nu kan E55 avslöja att så fort Oscar Properties fick grönt ljus till affären av sina tillsatta interimsstyrelse ökade värdet på aktierna i AB Handelskvinnan till 50 miljoner kronor. Den enda väsentliga händelse som ska ha skett under räkenskapsåret 2014 är förvärvet av ”en del av Rudammen 29”, visar årsredovisningen.

Undviker att kommentera värdena

Marknadschefen Malin Sparf Rydberg kommenterar det så här:

” Vid byggprojekt är byggrätten den mindre kostnaden, bolaget Handelskvinnan innehåller en mängd andra värden än enbart den byggrätt som vi köpt av Brf Biografen och har även tagit stora kostnader för att utveckla byggrätten”, skriver hon till E55.

Men enligt årsredovisningarna för 2014 fanns det inga andra tillgångar i bolaget vid den tidpunkten. Och Oscar Properties kan inte heller trots ytterligare påstötningar redogöra för vilka andra tillgångar och värden som man menar ska ha funnits i bolaget vid tidpunkten för avtalet när byggrätten ingicks, alltså 2014.

Inga besked kring Penthouses

”Gällande Handelskvinnan så nöjer vi oss med att konstatera att bolaget innehåller stora värden utöver byggrätten, som du själv noterar så ansåg till exempel Axxonen att bolaget var värt 125 miljoner”, skriver Malin Sparf Rydberg.

Annons

Vad som händer nu när Axxonen har gått i konkurs och inte kan fullfölja projektet vill inte Malin Sparf Rydberg heller säga något om utan hänvisar till bolagets uttalade från maj när E55 avslöjade krisen i Axxonen.

”Med anledning av medieuppgifter kring läget i Axxonen AB, samt att ett av dotterbolagen idag, enligt uppgift till Oscars Properties, har försatts i konkurs, har Oscar Properties börjat planera för att själva ta tillbaka och genomföra projektet”, skrev Oscar Properties i ett pressmeddelande då.

 

Tipsa om en nyhet

Vill du tipsa oss om en nyhet? Granskningar är en viktig del av E55:s arbete. Vi söker hela tiden efter nya uppslag och du kan hjälpa oss i vårt arbete. Du har alltid möjlighet att vara anonym.

Maila redaktionen på [email protected]

Annons
Annons
Läs nästa artikel Byggrätten värderades upp fem gånger omgående Byggrätten värderades upp fem gånger omgående