Cannabis populärt bland 55-plussarna - E55
Annons
Annons

Cannabis populärt bland 55-plussarna

H&M, Investor och Volvo i all ära, 55-plussarna har hittat till cannabisaktierna.

Annons
Annons

Trots turbulens och varningar om börsras fortsatte svenskarna att handla aktier under inledningen av året. Och en tydlig trend är att intresset för cannabisaktier består. Både den stora cannabisproducenten Canopy Growth och det kanadensiska bolaget Aurora Cannabis har fyllts på i depåerna hos Nordnet de senaste månaderna.

Och just Aurora Cannabis hamnar på plats nummer 11 över de mest handlade aktierna bland 55-plussarna. Hos Nordnet har nu omkring 1 600 personer Aurora-aktier till ett värde av närmare 25 miljoner kronor, ungefär en fjärdedel tillhör 55-plussarna.

–Det är väldigt spännande att de hittat dit. Svenska aktiesparare är nyfikna av sig och nyfikenheten avtar inte med åldern, säger Nordnets sparekonom Joakim Bornold.

LÄS MER: Så väljer 55-plussarna

Fortfarande är cannabismarknaden begränsad, men alla vet att den illegala marknaden för cannabis är utbredd, och förhoppningen är att både fler amerikanska delstater och fler länder ska avkriminalisera drogen. Det är den möjligheten som bidrar till att lyfta de små cannabisbolagen. Ökningen av medicinsk cannabis bidrar också positivt.

Sparekonom: Joakim Bornold, Nordnet. Foto: Nordnet

Annons

–För oss var det en överraskning när de här små bolagen började dyka upp i köptoppen i höstas. Det var helt nytt för oss. Det har vuxit under ytan och helt plötsligt i början av året var Aurora topp tre mest handlade aktien hos oss. Normalt hittar vi inte utländska bolag där, utan bara svenska bolag, säger Joakim Bornold.

Men de som hoppats på några snabba klipp har nog blivit besviken. Aurora-aktien, som är den mer populära cannabisaktien hos Nordnet, har inte gått jättebra den senaste månaden. På tre månader ser det däremot bättre ut då har aktien stigit med nästan 60 procent.

Bättra har det då gått för spararna som har Canopy Growth. Aktien har gått ungefär lika bara på 3 månader som Aurora, men dessutom haft en positiv utveckling den senaste tiden.

LÄS MER: Osäker på ditt sparande – så gör dina grannar

Men det är inte bara cannabisaktierna som fått uppmärksamhet av spararna den senaste tiden. Jakten på fyndköp har fått bland annat byggbolaget Skanska att hamna på topplistan.

–Vinstvarningar brukar locka till någon slags fyndköp. Aktien går ofta ned kraftigt och så tycker man att det är billigt. Man bör vara lite försiktig med den taktiken, säger Joakim Bornold.

Under först kvartalet har annars spararna fortsatt att investera i investmentbolag som Investor och Kinnevik.

Annons

–Invetmentbolagen är forsatt väldigt populära bland våra kunder, och kanske lite i brist på annat. När man tycker börsen är lite dyr och inte hittar något att investera i direkt tenderar man att vända sig till investmentbolagen för att på så sätt få lite bredare exponering, men ändå stanna kvar på börsen, förklarar Joakim Bornold.

LÄS ÄVEN:
Tipsa om en nyhet

Vill du tipsa oss om en nyhet? Granskningar är en viktig del av E55:s arbete. Vi söker hela tiden efter nya uppslag och du kan hjälpa oss i vårt arbete. Du har alltid möjlighet att vara anonym.

Maila redaktionen på [email protected]

Annons
Annons
Läs nästa artikel Cannabis populärt bland 55-plussarna Cannabis populärt bland 55-plussarna