Därför fällde DO företaget för åldersdiskriminering - E55
Annons
Annons

Därför fällde DO företaget för åldersdiskriminering

Du är för gammal – vi vill ha en yngre i början av karriären. Företaget som avfärdade en sökande med den motiveringen är nu ett av få företag som fällts för åldersdiskriminering, skriver Expressens Dina pengar.

Annons
Annons

56-åriga Gunilla Karlström sökte ett jobb som konsultchef på ett företag, men hennes ansökan avvisades direkt. Företaget skrev i mejl med vändande post att de ”söker personer i början av karriären med en ålder runt 25-30 för denna roll tyvärr”. 

Annons

Nu har DO, Diskrimineringsombudsmannen fällt företaget för åldersdiskriminering, skriver Expressens Dina pengar.

”Kränkande att få veta att man är för gammal”

– Det sorgliga i kråksången är att jag bara blev lite lätt snopen och tänkte: ”Jaja, då fick jag rätt, det är så här”. Att säga att jag blev kränkt är kanske lite starkt. Men to make a point: Ja, det är kränkande att få veta att man är för gammal när man är fullt kompetent, säger Gunilla Karlström till Expressen.

DO gick vidare med Gunillas ärende, och företaget medgav att hon blivit diskriminerad. Hon fick 60 000 kronor i skadestånd.

Trots att åldersdiskriminering är en av de vanligaste diskrimineringsgrunderna när det gäller frågor till DO kan ingen säga om den ökar eller inte. Det finns ingen som samlar in uppgifter om det, enligt Expressen.

Tycker sig se en ökning

Men fackförbundet Unionen tycker sig ändå se en ökning.

– Vår känsla är att åldersdiskrimineringen är en av de diskrimineringsgrunder där det har skett en ökning. Det tror inte jag bara beror på ett mörkertal, säger Unionens chefsjurist Martin Wästfelt till Expressen.

Tipsa om en nyhet

Vill du tipsa oss om en nyhet? Granskningar är en viktig del av E55:s arbete. Vi söker hela tiden efter nya uppslag och du kan hjälpa oss i vårt arbete. Du har alltid möjlighet att vara anonym.

Maila redaktionen på [email protected]

Annons
Annons
Läs nästa artikel Därför fällde DO företaget för åldersdiskriminering Därför fällde DO företaget för åldersdiskriminering