"De behandlar oss småsparare som brottslingar" - E55
Annons
Annons

”De behandlar oss småsparare som brottslingar”

När Jan Björkdahl skulle göra en kontantinsättning i Nordeas automater, dök det upp en stor text på skärmen: ”Insättning medges ej”. Efter tio år som kund var han inte längre pålitlig, ansåg banken.

Annons
Annons

E55 har tidigare berättat om paret som Nordea hotat stänga av banktjänsterna för. För 43-årige egenföretagaren Jan Björkdahl har hotet blivit verklighet. Precis som för det äldre paret började det med ett brev från banken som krävde att han skulle förklara och styrka varifrån pengarna han satt in kom ifrån. Efter att att ha svarat på brevet trodde han att allt var i sin ordning.

– Jag gick till banken för att sätta in pengar på mitt konto. Men det fick jag inte göra, berättar Jan Björkdahl.

På skärmen stod det att att insättningen inte medgavs. Jan Björkdahl kontaktade därför Nordea via bankens webbsida. Där fick han svaret att han blivit avstängd från den banktjänsten.

– Jag blev chockad när jag inte fick göra en insättning på banken, jag hade ju inte blivit underrättad på något sätt, säger Jan Björkdahl till E55.

Jan Björkdahl har länge haft ett eget företag och det har därför blivit en del uttag och överföringar  mellan hans företagskonto och hans privata konto, men inga som strider mot bankens regler, enligt honom.

– Jag har följt deras regler om maxbeloppet och det handlar inte om många insättningar över tid, säger Jan Björkdahl.

I breven han fick hem från Nordea skulle han förklara och styrka två insättningar och en elektronisk banköverföring.

Annons

Nordea har tidigare sagt till E55 att banken vill undvika att stänga av banktjänster. Men det uttalandet tycker inte Jan Björkdahl att banken lever upp till eftersom de stängde av honom, utan vidare information.

– Jag svarade på deras frågor och så blir jag bemött såhär. Jag betalar ju för mina banktjänster. De kör över oss småsparare och behandlar oss som brottslingar, säger Jan Björkdahl till E55.

I en mejlkonversation mellan Jan Björkdahl och banken står det att han måste besöka banken om han ska kunna ”återöppna insättningsmöjligheterna”. Det är ett krav som Jan Björkdahl inte går med på.

– De beter sig som KGB, du SKA inställa dig här. De är ju inte polisen utan en bank, säger Jan Björkdahl.

Efter bemötandet från Nordea har Jan Björkdahl valt att byta bank.

– Jag vill inte vara kvar hos en bank som behandlar sina kunder på det här sättet. Så jag har redan flyttat över det mesta av mina tillgångar till en annan bank, berättar Jan Björkdahl.

E55 har sökt Nordea för en kommentar.

    LÄS MER: Snart kan du jämföra tandläkarnas priser
    LÄS ÄVEN: Så blåser bankerna dig som inte bor i storstan
    LÄS ÄVEN: SL:s nya höjning slår mot pensionärer
    LÄS ÄVEN: Dolda arvoden till SBAB-höjdare

 

 

Tipsa om en nyhet

Vill du tipsa oss om en nyhet? Granskningar är en viktig del av E55:s arbete. Vi söker hela tiden efter nya uppslag och du kan hjälpa oss i vårt arbete. Du har alltid möjlighet att vara anonym.

Maila redaktionen på [email protected]

Annons
Annons
Läs nästa artikel ”De behandlar oss småsparare som brottslingar” ”De behandlar oss småsparare som brottslingar”