De flesta pensionärer har bättre köpkraft än då de jobbade - E55
Annons
Annons

De flesta pensionärer har bättre köpkraft än då de jobbade

Många pensionärer får det bättre ekonomiskt efter pensionen än under arbetslivet, enligt en färsk undersökning, rapporterar SVT.

Annons
Annons

Det är SCB som undersökt köpkraften hos människor som arbetat vid millennieskiftet, och jämfört den med köpkraften idag, efter pensioneringen. SVT, som sammanställt siffrorna, rapporterar att 57 procent har högre köpkraft i dag jämfört med tiden som arbetande.

Alla pengar räknas in i disponibel inkomst

Annons

SCB använder begreppet  ”disponibel inkomst” för att beskriva hushållens köpkraft. Alla inkomster räknas: lön, pension, bidrag, samt inkomster från aktier, fonder eller bostadsförsäljningar, men skatt dras bort.

– De har fått reallöneökningar under de sista åren som yrkesverksamma, och många har inkomster från aktier, fonder eller bostadsaffärer. Dessutom minskar också utgifter för bostäder och barn ofta när man blir äldre. Så många har klart bättre standard även som pensionärer än de hade när de jobbade, säger Thomas Helgeson på SCB till SVT.

Kvinnorna har inte fått det bättre

Förbättringen av ekonomin gäller dock inte alla. Särskilt ensamstående kvinnor har det knapert. Skillnaderna mellan rika och fattiga pensionärer ökar också.

SCB:s siffror visar också att de flesta svenskar har fått det bättre mellan 1999 och 2016, enligt SVT.

LÄS ÄVEN: Polisen så pass allvarligt är bedrägeriet
LÄS ÄVEN: 
Centerpartiet: Pensionssystemet kan inte lösa allt
LÄS ÄVEN: 
Betalade skulden för snabbt – åtalas

Tipsa om en nyhet

Vill du tipsa oss om en nyhet? Granskningar är en viktig del av E55:s arbete. Vi söker hela tiden efter nya uppslag och du kan hjälpa oss i vårt arbete. Du har alltid möjlighet att vara anonym.

Maila redaktionen på [email protected]

Annons
Annons
Läs nästa artikel De flesta pensionärer har bättre köpkraft än då de jobbade De flesta pensionärer har bättre köpkraft än då de jobbade