Expert: "Reseförsäkringen på kreditkortet räcker inte till" - E55
Annons
Annons

Expert: ”Reseförsäkringen på kreditkortet räcker inte till”

Reseförsäkring på kortet – javisst. Men se upp. Den är bara ett komplement, och täcker inte om du blir sjuk under resan.

Annons
Annons

Många kreditkort har en extra fördel som du får på köpet – den som betalar sin resa med kortet får en reseförsäkring. Så tror i alla fall de flesta.

Men kortets försäkringsskydd är inte fullständigt. Du måste se till att ha en rejäl reseförsäkring som täcker det som verkligen kan kosta stora pengar – kostnader för vård om du blir sjuk utomlands, för det täcker inte kortförsäkringarna, förklarar Gabriella Hallberg, jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå.

Foto Erik Johansen/TT

Det gäller alltså att se upp, och kolla en extra gång att man har en riktig reseförsäkring.

Övertro på kortförsäkringarna

– Många har en övertro på kortförsäkringarna. Då kan man hamna i en dålig sits.

Kreditkortsföretagen skickar med ett begränsat skydd som ingår för alla resenärer. Den ingår i kortavgiften, och i och med det så kan man inte förvänta sig ett fullständigt försäkringsskydd, förklarar hon.

Avbeställningsskydd i kortförsäkringarna

I många fall finns inte avbeställningsskydd med i andra reseförsäkringar, och då är det bra med kortförsäkringarna, tycker hon.

Annons

– De ger också ersättning med vissa schablonbelopp för olika typer av händelser, som försening och annat. Det kan också finnas en viss ersättning för medicinsk invaliditet vid olycksfall, men då måste man upp i väldigt höga grader av invaliditet.

Om man är flera som reser tillsammans kan det dock vara bra att kolla maxbeloppet för avbeställningsskyddet, tipsar hon, om fler reser kanske inte kortförsäkringen räcker till.

Hemförsäkringen räcker oftast

Men man behöver oftast inte köpa en särskild försäkring för att få ett tillräckligt skydd.

– De flesta klarar sig med reseförsäkringen som ingår i hemförsäkringen, som gäller i 45 dagar. Men kortförsäkringarna innehåller ett avbeställningsskydd, så det är ett komplement till reseförsäkringen i hemförsäkringen, säger hon.

Fler bolag har olika varianter av hemförsäkring, small, medium och large, och reseskyddet kan skilja mellan dem. I de mer omfattande hemförsäkringarna ingår även oftast ett avbeställningsskydd.

Det finns förstås också separata reseförsäkringar att köpa till. Fast oftast behövs det alltså inte, konstaterar Gabriella Hallberg.

 

Tipsa om en nyhet

Vill du tipsa oss om en nyhet? Granskningar är en viktig del av E55:s arbete. Vi söker hela tiden efter nya uppslag och du kan hjälpa oss i vårt arbete. Du har alltid möjlighet att vara anonym.

Maila redaktionen på [email protected]

Annons
Annons
Läs nästa artikel Expert: ”Reseförsäkringen på kreditkortet räcker inte till” Expert: ”Reseförsäkringen på kreditkortet räcker inte till”