Finansmannen plagierar sig själv - E55
Annons
Annons

Finansmannen plagierar sig själv

Upprepar egna varningsorden om ekonomisk dopning från fjolårets årsredovisning. ”Creation riskerar då ersättas av destruction för den som inte är på sin vakt!”

Annons
Annons

Sven Hagströmer, storägare och ordförande i investmentbolaget Creades, är fortsatt oroad över det ekonomiska tillståndet i världen.

”Ett liknande ekonomiskt experiment som det vi för närvarande upplever har aldrig tidigare förekommit varför ekonomins vandring i ett landskap utan karta fortsätter”, skriver han i Creades årsredovisning för 2017.

Exakt samma ord använde han redan för ett år sedan då han jämförde situationen på finansmarknaden med ekonomisk doping:

”Dopingskandalerna på världens idrottsarenor med åtföljande fördömanden måste kännas väldigt främmande för en centralbankschef. Det är ju vardagsmat för världens centralbankschefer att dopa respektive lands ekonomi med ett oräkneligt antal miljarder varje år. Allt för att få världens ekonomier att prestera mera samt att skapa inflation.”

Även denna text återanvänder han i den färska årsredovisningen. ”Beskrivningen står sig så väl att jag valt att upprepa den”, skriver Sven Hagströmer.

Han oroas över vad som ska ske när konjunkturen vänder och centralbankerna bränt av allt krut för att skapa den delvis konstlade högkonjunktur som vi nu upplever.

Annons

Bakgrunden är de senaste årens ökade skuldsättning globalt tillsammans med drastiska åtgärder från centralbanker i form av minusränta och stödköp på marknaden. Hur länge kan det hålla i sig frågar sig Sven Hagströmer:

”Den berömda kanariefågeln som genom sin hälsa skulle varna gruvarbetarna om livsfarlig gas i gruvan har i början på 2018 visat tecken på tilltagande ohälsa. Från en nära-döden-upplevelse i början på februari visade dock den seglivade lilla fågeln livstecken senare under samma månad. Återstår att se om den överlever året”, skriver han i en ej återanvänd del av årsredovisningskommentaren.

En portfölj utan belåning och investeringar i bolag som inte är lika konjunkturkänsliga är Creades metod för att förbereda sig på sämre tider.

”Creation riskerar då ersättas av destruction för den som inte är på sin vakt”, skriver Hagströmer som inte verkar oroas för det egna bolaget:

”Liksom förra året kommer vi se till att hitta en mjuk stol att sitta på när musiken till ’Hela havet stormar’ slutat och kanariefågeln har gjort sin sista heroiska insats!”

Tipsa om en nyhet

Vill du tipsa oss om en nyhet? Granskningar är en viktig del av E55:s arbete. Vi söker hela tiden efter nya uppslag och du kan hjälpa oss i vårt arbete. Du har alltid möjlighet att vara anonym.

Maila redaktionen på [email protected]

Annons
Annons
Läs nästa artikel Finansmannen plagierar sig själv Finansmannen plagierar sig själv