Här är försäkringarna du ska se upp med - E55
Annons
Annons

Här är försäkringarna du ska se upp med

En ny diskmaskin, en kaffebryggare, en telefon – och kanske också en försäkring? Se upp. Du kan redan ha försäkringsskyddet i din hemförsäkring, och luras då bara att betala i onödan.

Annons
Annons

Säljaren erbjuder en särskild försäkring för i princip varenda elektronikpryl. En del lägger ganska mycket krut på att övertyga dig om att försäkringen verkligen är nödvändig. Men nappa inte utan att först skaffa dig koll på din egen hemförsäkring, rekommenderar Konsumenternas försäkringsbyrå.

– Vår utgångspunkt är att i första hand titta på hemförsäkringen. Om man har allrisk, antingen paketerad i en stor hemförsäkring eller som tillägg, så kan det vara det bästa alternativet, säger Andrea Ekeblad Szanto, jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå.

Allriskförsäkringen gäller för alla sakerna

Försäkringen för den speciella prylen gäller bara just för den, medan en allriskförsäkring gäller för all egendom, förklarar hon.

– I vissa fall kan det vara lägre åldersavdrag på produktens försäkring, och i bland också lägre självrisk eller ingen självrisk alls. Men oftast blir det dyrt att ha särskilda försäkringar för varje produkt.

Allriskförsäkringen gäller oftast för alla ens saker, men med en beloppsbegränsning. Om man köper något riktigt dyrt kan det dock vara så att allriskförsäkringens maxbelopp inte räcker till, berättar hon.

Annons

– Om man har en väldigt dyr sak, som en dyr kamera eller en cykel för 100 000 kronor, då kan det vara nödvändigt att ha en särskild försäkring för den, eftersom allriskförsäkringens och hemförsäkringens belopp inte räcker till.

Men för de flesta prylar, som elektronik till exempel, ryms priset inom maxbeloppet. Det man ska tänka på också, råder hon, är att elektronikprylar snabbt minskar i värde.

Se upp med avskrivningarna på elektronik

– En ny telefon skrivs av väldigt snabbt. Man kanske kan få ut vad den kostat första året, men inte därefter.

Det kan faktiskt bli så att man betalar mycket mer för själva försäkringen än vad man någonsin skulle kunna få i ersättning om telefonen skadas, konstaterar hon.

–Vi är skeptiska till produktförsäkringar. Det kan bli ett dyrt och ineffektivt sätt att försäkra sina prylar, säger Andrea Ekeblad Szanto.

Tipsa om en nyhet

Vill du tipsa oss om en nyhet? Granskningar är en viktig del av E55:s arbete. Vi söker hela tiden efter nya uppslag och du kan hjälpa oss i vårt arbete. Du har alltid möjlighet att vara anonym.

Maila redaktionen på [email protected]

Annons
Annons
Läs nästa artikel Här är försäkringarna du ska se upp med Här är försäkringarna du ska se upp med