Här är försäkringsmissen du inte får göra inför resan - E55
Annons
Annons

Här är försäkringsmissen du inte får göra inför resan

Långsemester utomlands i sommar? Grattis. Men glöm inte att se över försäkringsskyddet – de flesta hemförsäkringars reseskydd slutar gälla efter 45 dagar.

Annons
Annons

De allra flesta har en hemförsäkring, och därmed också en reseförsäkring som ingår automatiskt. Men bara på resor som inte varar längre än 45 dagar. Ska du vara borta längre kan du köpa till fler dagar, och allra bäst är det att ordna den saken redan innan du åker, förklarar Gabriella Hallberg, jurist på Konsumenternas försäkringsbyrå.

– Det går att förlänga reseförsäkringen om man ska vara bort längre, säger hon.

Foto: Anders Wiklund /TT

Reseförsäkringen som ingår i hemförsäkringen gäller oftast i 45 dagar, även om det finns något enstaka försäkringsbolag som bjuder på 60 dagars reseskydd.

– Försäkringsbolagen har beräknat risken för till exempel sjukdomar och skador, och den ökar ju längre resan är.

Fixa förlängning innan du åker

Gabriella Hallberg rekommenderar att man ordnar försäkringen för hela resan redan på hemmaplan, innan man åker.

– Det kan vara svårare att göra det när man väl åkt. Och om försäkringsskyddet har löpt ut, efter de 45 dagarna, kan det vara nästan omöjligt.

Kanske kan det tyckas en smula stelbent av försäkringsbolagen att försäkringen måste köpas i förväg, långt innan skyddet har löpt ut. Den som har en fri och obunden tillvaro, som seniorer, har ofta möjlighet att stanna på en plats som man gillar. Utan att att man planerat det i förväg.

Karenstid eller begränsningar

Annons

Men oviljan beror troligen på att  försäkringsbolagen är rädda för att en skada redan inträffat då en förlängd försäkringstid tecknas, förklarar hon.

– Det går ofta att förlänga skyddet även då man är utomlands, men kanske får man då en karenstid innan det förlängda skyddet börjar gälla, eller andra begränsningar, säger Gabriella Hallberg.

 

Tipsa om en nyhet

Vill du tipsa oss om en nyhet? Granskningar är en viktig del av E55:s arbete. Vi söker hela tiden efter nya uppslag och du kan hjälpa oss i vårt arbete. Du har alltid möjlighet att vara anonym.

Maila redaktionen på [email protected]

Annons
Annons
Läs nästa artikel Här är försäkringsmissen du inte får göra inför resan Här är försäkringsmissen du inte får göra inför resan