Inställt Nobelpris kan bli guld för Augustpriset - E55
Annons
Annons

Inställt Nobelpris kan bli guld för Augustpriset

Bokbranschen sörjer att Nobelpriset inte delas ut i år – det betyder mycket för försäljningen. Men nu vill bokhandlarna satsa extra mycket på Augustpriset i år i stället för att rädda försäljningen, skriver SvD.

Annons
Annons

När Svenska Akademien har bestämt sig för att inte dela ut Nobelpriset i litteratur får det konsekvenser för bokhandlarna. Nobelpriset i litteratur betyder mycket för bokbranschen, men det beror förstås på vilken författare som vinner.

Kazuo Ishiguro, som prisades i fjol, har toppat listorna och ökat försäljningen för branschen, skriver SvD. Däremot gav Bob Dylans pris 2016 inte någon skjuts för försäljningen.

– Så det är svårt att säga hur det hade blivit i år, om det hade varit försäljningssuccé eller inte, säger Maria Edsman, vd för Akademibokhandeln till SvD.

Augustpriset till svenska författare

Nu överväger både Akademibokhandeln och Adlibris att satsa extra mycket på Augustpriset i år.

Det är ett pris till svenska författare som delas ut i tre klasser. Tidpunkten då priset tillkännages är också under hösten, antagligen för att pristagarens alster ska kunna slås in i julpapper och ges bort.

Augustpriset, som delas ut av Svenska förläggarföreningen, har funnits sedan 1989. Med tiden har det vuxit i betydelse, både för författarna och för branschen.

Lägre glans än Nobelpriset

Men prissumman är betydligt lägre än de 9 miljoner som Nobelpristagaren får, och glansen har hittills inte varit lika hög som Nobelpriset. Men det kan nu ändras.

Annons

– Augustpriset har ju vuxit med åren. Det brukar lyfta fram nya författare och är försäljningsmässigt ett starkt pris. Det vill vi absolut lyfta fram, säger Linnéa Wiklund på Adlibris till SvD.

LÄS ÄVEN: Polisen så pass allvarligt är bedrägeriet
LÄS ÄVEN:
Nu införas straffskatt på bilar 
LÄS ÄVEN:
Bidrag för elcyklar betalas ut

Tipsa om en nyhet

Vill du tipsa oss om en nyhet? Granskningar är en viktig del av E55:s arbete. Vi söker hela tiden efter nya uppslag och du kan hjälpa oss i vårt arbete. Du har alltid möjlighet att vara anonym.

Maila redaktionen på [email protected]

Annons
Annons
Läs nästa artikel Inställt Nobelpris kan bli guld för Augustpriset Inställt Nobelpris kan bli guld för Augustpriset