KD vill slopa pensionärsskatten bums - E55
Annons
Annons

KD vill slopa pensionärsskatten bums

Bort med pensionärsskatten, direkt, utan några trappsteg. Det är beskedet från KD som är enda partiet som vill slopa den högre skatten på pensioner helt.

Annons
Annons

En höjning av pensionen, som Socialdemokraterana föreslår, är väl bra. Men förslaget tar tid att utreda och genomföra. Därför vill Kristdemokraterna genomföra andra förändringar som snabbare ger effekt på pensionärernas ekonomi, förklarar Jakob Forssmed, ekonomiskpolitisk talesman för KD.

– Vi vill ta bort den högre skatten för pensionärerna direkt, utan några stegvis nedtrappningar som de andra partierna, säger han till E55.

Då Alliansen införde flera jobbskatteavdrag för löntagare under den förra mandatperioden blev det allt större skillnad i skatt mellan pensionärer och löntagare. Orättvist, tycker många pensionärer, och har krävt att skatteskillnaden slopas snabbt.

Den nuvarande regeringen har lovat att ta bort pensionärsskatten, men gör det i steg. Nu lovar S att den höjda skatten ska vara borta till 2020.

KD vill skynda på

Men KD vill alltså gå snabbare fram.

– Vi vill göra det på en gång. När vi lade fram förslaget beräknade vi kostnaden för det till 14 miljarder kronor, som vi tagit in i vårt budgetförslag. Nu är kostnaden något mindre, eftersom regeringen har sänkt skatten för dem med lägst inkomst, under 17000 kronor i månaden.

Att ta bort den förhöjda skatten skulle innebära en hel del, enligt Jakob Forssmed.

Annons

– En pensionär med en inkomst på 20000 kronor i månaden betalar 4000 kronor mer i skatt per år, så det blir flera hundralappar i skillnad varje månad.

Bostadstillägget bör höjas enligt KD

KD vill också genomföra en snabb förändring som skulle betyda mycket för framför allt ensamstående kvinnliga pensionärer, berättar han.

– Vi vill höja bostadstillägget för alla med 500 kronor för ensamstående och 300 kronor för sammanboende. Det skulle förbättra direkt för omkring 300 000 pensionärer.

LÄS MER: Kommunens avgift åt upp bostadstillägget

Systemet med bostadstillägg skulle också behöva ses över, men det tar längre tid, enligt Jakob Forssmed. Till exempel behöver förmögenhetsgränserna för att få tillägget justeras, såsom pensionärsorganisationerna vill.

KD vill också ändra i skattesystemet i ett par delar som rör pensionärer.

– Vi vill tidigarelägga det förhöjda jobbskatteavdraget som i dag gäller från 65 år  för pensionärer till 64 år. Vi tror att fler skulle se fördelarna om de fick se vilken effekt det har redan vid 64 år. Vi har någon slags magisk föreställning om att pensionsåldern är 65, men det här skulle visa på fördelarna med att jobba.

Dessutom vill KD slopa den förhöjda löneskatten för 65-plussarna, som gör det dyrare att anställa en äldre person.

– S införde det 2015 för att de behövde få in pengar. Genom att lägga en särskild skatt på dem som jobbar efter 65 så blev det dyrare att anställa en 65-åring. Det får 65-åringarna som vill jobba men inte kan få något jobb betala själva, eftersom de inte kan få arbetslöshetsersättning utan får gå i pension i stället, säger Jakob Forssmed.

Tipsa om en nyhet

Vill du tipsa oss om en nyhet? Granskningar är en viktig del av E55:s arbete. Vi söker hela tiden efter nya uppslag och du kan hjälpa oss i vårt arbete. Du har alltid möjlighet att vara anonym.

Maila redaktionen på [email protected]

Annons
Annons
Läs nästa artikel KD vill slopa pensionärsskatten bums KD vill slopa pensionärsskatten bums