Sambo fick leda projekt med pengar från Akademien - E55
Annons
Annons

Sambo fick leda projekt med pengar från Akademien

Nu rullas en ny jävssituation upp i Svenska Akademien. Akademien har beviljat pengar till ett forskningsprojekt, där en ledamots sambo är projektledare, rapporterar SVT.

Annons
Annons

Svenska Akademien är medfinansiär till ett stort språkprojekt vid Stockholms universitet, som ska bidra till att utveckla språkundervisningen för nyanlända.

Det visar sig att akademiledamoten Tomas Riad, som är professor vid den institution på universitetet där forskningen bedrivs, har en huvudroll i det hela, enligt SVT.

Var själv med och beslutade

Han har varit med och beslutat i Akademien om att bevilja pengarna, samtidigt som hans egen sambo, som forskar på hans egen institution vid universitetet, är projektledare för språkprojektet.

Akademien bekostar administrationen, dessutom tillhandahåller man lokaler för projektet. Därutöver arvoderar Akademien stödpersonal, och Tomas Riad, hans sambo och ytterligare två andra akademiledamöter sitter i en styrgrupp för projektet, enligt uppgifter till SVT.

Tomas Riad själv anmälde inte jäv till Akademien när beslutet togs.

– Frågan om jäv togs inte upp då, när vi tog ärendet, inte som jag kan komma ihåg. I dag hade det kommit upp tror jag. Men det var bråttom, det var en flygande köttbulle som kom farande och vi valde att ta den, säger Tomas Riad till SVT.

”Borde uppmärksammat jävssituationen”

Men han medger att han borde uppmärksammat jävssituationen, och att reglerna för jäv i Akademien nu bör ses över.

Annons

– Där har vi sagt att vi ska ändra reglerna. Statliga Vetenskapsrådet har nämnts som förebild, men om vi ska ha samma regler är inte klart. Det ska vi nog inte, men jag tror det behövs tydligare och mer transparenta regler, säger han.

LÄS ÄVEN:Tipsa om en nyhet

Vill du tipsa oss om en nyhet? Granskningar är en viktig del av E55:s arbete. Vi söker hela tiden efter nya uppslag och du kan hjälpa oss i vårt arbete. Du har alltid möjlighet att vara anonym.

Maila redaktionen på [email protected]

Annons
Annons
Läs nästa artikel Sambo fick leda projekt med pengar från Akademien Sambo fick leda projekt med pengar från Akademien