Nya krav på fonder ger spararna bättre koll - E55
Annons
Annons

Nya krav på fonder ger spararna bättre koll

Den 1 januari trädde en ny lag i kraft som ska ge investerare mer information om hållbarhet i fondförvaltningen. De nya kraven ger investerare en större insyn i hur man bland annat arbetar för att motverka korruption.

Annons
Annons

Den nya lagen kräver att fondbolag och AIF-förvaltare måste tillhandahålla information om fondförvaltningens arbete i hållbarhetsfrågor. Förutom motverkande av korruption kräver lagen insyn i miljöarbete och sociala förhållanden, och respekt för mänskliga rättigheter.

– Informationskravet skapar ökad medvetenhet om hållbarhetsfrågor, där antikorruption är en viktig del, och kan bidra till att fondsparare får ökade möjligheter att göra ansvarsfulla investeringar som bidrar till att motverka korruption, kommenterar Natali Phalén, generalsekreterare vid Institutet mot Mutor i ett pressmeddelande.

Om fonderna inte har något arbete kring frågor om hållbarhet så måste fondbolagen ge ut tydlig information om det.

– I förlängningen kan detta förhoppningsvis leda till en ökad efterfrågan på fonder som bidrar till att motverka korruption, säger Natali Phalén i ett pressmeddelande.

    LÄS MER: Snart kan du jämföra tandläkarnas priser
    LÄS ÄVEN: Så blåser bankerna dig som inte bor i storstan
    LÄS ÄVEN: SL:s nya höjning slår mot pensionärer
    LÄS ÄVEN: Dolda arvoden till SBAB-höjdare

 

Tipsa om en nyhet

Vill du tipsa oss om en nyhet? Granskningar är en viktig del av E55:s arbete. Vi söker hela tiden efter nya uppslag och du kan hjälpa oss i vårt arbete. Du har alltid möjlighet att vara anonym.

Maila redaktionen på [email protected]

Annons
Annons
Läs nästa artikel Nya krav på fonder ger spararna bättre koll Nya krav på fonder ger spararna bättre koll