News55

Pensionshöjning kan ätas upp av kommunernas avgifter

Artikelbild
e55
e55
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 22 maj 2018

Även om pensionen höjs betyder det inte att det blir mer pengar att leva för. För 300 000 pensionärer som har hemtjänst eller bor i särskilt boende kan höjningen hamna i händerna på kommunerna.  

ANNONS
ANNONS

De höjda pensionerna kan hamna i kommunernas kassor i stället för i pensionärernas egna plånböcker. Om inte politikerna ser upp och ser till att pensionärerna skyddas mot kommunernas avgifter, vill säga.

– Det är ju väldigt beklagligt. Politiker borde ta höjd för det när de föreslår höjningar. Särskilt som Grundskyddsutredningen konstaterade att just pensionärer med hemtjänst och garantipension haft allra sämst utveckling av alla pensionärer, säger Anna Eriksson, pressansvarig på SPF Seniorerna.

Komplicerat avgiftssystem

Avgiftssystemet för hemtjänst är konstruerat så att ju högre inkomst man har, desto mer får man betala, och utgångspunkten är ett så kallat förbehållsbelopp som innebär att man måste få ha kvar en viss summa för personliga utgifter.

– Förbehållsbeloppet beslutas av Socialstyrelsen, men en del kommuner kan besluta om högre belopp, förklarar Annette Johannesson, avdelningschef vid statsledningskontoret i Göteborg.

För pensionärer med låga inkomster, som får del av exempelvis bostadstillägg och andra delar av grundskyddet, innebär detta att de inte behöver betala full avgift för hemtjänst eller särskilt boende. Även många pensionärer med lägre inkomster får lägre avgifter.

Men avgiftssystemet i kommunerna är komplext, berättar Annette Johannesson. Det går inte att säga hur en inkomstökning slår.

Pensionerna för de sämst ställda höjs

ANNONS

Nu har Pensionsgruppen enats om att höja pensionerna för de allra sämst ställda pensionärerna genom justeringar i bland annat garantipension och bostadstillägg. Socialdemokraterna har också gått ut med ett vallöfte om en pensionshöjning på 600 kronor för pensionärer med inkomster mellan 9 000 och 17 000 kronor i månaden.

Men de här höjningarna riskerar alltså att hamna direkt hos kommunerna på grund av att en förbättrad inkomst innebär högre avgifter till kommunen.

– Det beror på hur det skrivs i de beslut som politiker tar om pensionerna, säger Annette Johannesson.

Pensionärer kan skyddas mot avgiftshöjningar

Det går att skydda pensionärerna vid till exempel pensionshöjningar. Men då gäller det att utforma regler för det. Många pensioner som beviljas bostadstillägg har upplevt hur nästan hela tillägget äts upp av avgifterna, berättar Anna Eriksson på SPF Senioerna.

LÄS MER: Kommunens avgift åt upp bostadstillägget

Socialdemokraterna tror inte att den gruppen om ligger snäppet över garantipensionen är de som främst påverkas av hemtjänst-avgifterna, men öppnar för förändringar.

“Poängen med vårt förslag är att pensionen ska höjas, inte ätas upp av avgifter eller minskat bostadstillägg. Hemtjänsttaxan påverkar inte främst den här gruppen, men det kan göras förändringar, vilket vi är beredda att göra”, skriver Fredrik Lundh Sammeli (S), ordförande i Socialförsäkringsutskottet, i en kommentar till E55.

ANNONS

LÄS ÄVEN: Banken som sticker ut när det gäller kortsäkerhet vid näthandel 
LÄS ÄVEN: Tusentals pensionärer släpar eftersedd hemtjänstfakturor
LÄS ÄVEN: PRO vill lagstifta om kontanter 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS