Portugals skatteparadis för tjänstepensionärer på väg bort - E55
Annons
Annons

Portugals skatteparadis för tjänstepensionärer på väg bort

Runt tusen svenska pensionärer njuter av solen och den skattefria tjänstepensionen i Portugal. Men snart försvinner kryphålet, om finansministern får som hon vill.

Annons
Annons

Hittills har svenska pensionärer med privat tjänstepension kunnat bosätta sig i Portugal under en tid, och plocka ut sin tjänstepension utan att betala ett öre i skatt på den. Uppskattningsvis ett tusental svenskar har nappat, enligt finansdepartementet.

Portugal har helt enkelt slopat skatten för att locka till sig välbeställda pensionärer  som bor och konsumerar i landet, och på så vis hjälper upp landets skrala BNP. Smart, tycker portugiserna. Men både Sveriges och Finlands finansministrar har blivit alltmer rasande över tilltaget.

– Finland har sagt upp sitt skatteavtal med Portugal. Det har inte vi gjort, och har inte heller några planer på att göra. Men Magdalena Andersson träffade sin portugisiske kollega i februari, och sedan har kontakter skett på tjänstemannanivå, säger Gösta Brunnander, pressekreterare hos finansminister Magdalena Andersson (S).

Magdalena Andersson har i upprörda ordalag uttalat sig om Portugals agerande i svenska medier. Oacceptabelt med ett kryphål som detta, och det måste väck. Alla måste bidra till det svenska välfärdssystemet, har hon sagt. Även svenska pensionärer i Portugal.

Sverige tycker Portugal måste ändra reglerna

Nu hoppas hennes departement på en lösning, att Portugal helt enkelt ska fatta läget och slopa sitt skatteparadis.

Annons

– Vi hoppas på en lösning i närtid. Men vi kan inte säga mer exakt när det kan bli, säger Gösta Brunnander.

Ännu råder alltså skattefrihet i Portugal för den som har en privat tjänstepension.

– Det är ett slags skattearbitrage inom EU, och det är förstås helt orimligt. Men å andra sidan så är det fullt lagligt. Det är inte ens ett kryphål, säger Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet.

Han tycker inte att man kan kritisera den som tar möjligheten att freda sin tjänstepension från skatter genom att bo i Portugal en tid. Även om Portugal agerar helt tokigt. Det är fullt lagligt, och därmed krävs inte ens något trixande med olika skatteupplägg eller dimridåer för att komma i åtnjutande av skattefriheten.

– Är det rimligt? Nej, det är det förstås inte. Men det är förvånande att inte fler tagit möjligheten. Men nu försvinner nog möjligheten, och det oavsett valutgången, säger Joakim Bornold.

LÄS ÄVEN: Banken som sticker ut när det gäller kortsäkerhet vid näthandel 
LÄS ÄVEN: Tusentals pensionärer släpar eftersedd hemtjänstfakturor
LÄS ÄVEN: PRO vill lagstifta om kontanter 

Tipsa om en nyhet

Vill du tipsa oss om en nyhet? Granskningar är en viktig del av E55:s arbete. Vi söker hela tiden efter nya uppslag och du kan hjälpa oss i vårt arbete. Du har alltid möjlighet att vara anonym.

Maila redaktionen på [email protected]

Annons
Annons
Läs nästa artikel Portugals skatteparadis för tjänstepensionärer på väg bort Portugals skatteparadis för tjänstepensionärer på väg bort