PRO: Äntligen! - E55
Annons
Annons

PRO: Äntligen!

Riksbankskommitténs delbetänkande om att bankerna måste se till att det finns kontantuttag välkomnas av pensionärsorganisationen, PRO.

Annons
Annons

–Det här har vi väntat på, säger Christina Tallberg. Det här är en ytterst viktig fråga för våra medlemmar men även för våra föreningar runt om i landet som dagligen använder kontanter i sin verksamhet.

Annons

Kontantfrågan har länge varit en het potatis. I takt med att samhället digitaliseras tar färre och färre emot kontanter. Samtidigt försöker bankerna minimera kontanthanteringen. PRO har länge drivit på för att behålla kontanterna och startade för två år sen en namninsamling. Enligt PRO är kontantfrågan viktig inte bara för äldre, utan även för andra i samhället som inte kan använda elektroniska betalningsmedel.

Har gett resultat

Närmare 140 000 namnunderskrifter samlades in och dessa lämnades över till finansmarknadsminister Per Bolund då. Och nu ser det ut som om PRO har blivitbönhörda.

– Det ser nu ut som att våra krav ska bli verklighet, menar Christina Tallberg. Vi är väldigt nöjda med att Riksbankskommittén har lyssnat på oss. Inte minst är förslagen för att få en likvärdig tillgång till kontanttjänster i hela landet välkomna.

Riksbanken bör få ansvaret

PRO har bland annat föreslagit att Riksbanken ska ha ett övergripande ansvar för kontanthanteringen.

– Vi är väldigt nöjda med kraven har hörsammats i betänkandet och att avvecklingen av kontanterna i och med dessa förslag inte kommer att släppas helt fri – utan att ansvar tas av staten och Riksbanken och att beslut om kontanternas framtid tas under demokratiska former, säger Christina Tallberg.

Tipsa om en nyhet

Vill du tipsa oss om en nyhet? Granskningar är en viktig del av E55:s arbete. Vi söker hela tiden efter nya uppslag och du kan hjälpa oss i vårt arbete. Du har alltid möjlighet att vara anonym.

Maila redaktionen på [email protected]

Annons
Annons
Läs nästa artikel PRO: Äntligen! PRO: Äntligen!