Rekordmånga över 65 hyrs ut som bemanningsanställda - E55
Annons
Annons

Rekordmånga över 65 hyrs ut som bemanningsanställda

Nu är allt fler 65-plussare uthyrda. Bemanningsbranschen upplever en riktig boom för äldre arbetskraft.

Annons
Annons

Under de senaste fyra åren har 65-plussarna blivit allt hetare för bemanningsföretagen. Andelen som låter sig hyras ut har fyrdubblats sedan 2011, enligt en färsk undersökning som Kompetensföretagen låtit SCB ställa samman. Då var det bara 1,25 procent av alla bemanningsanställda som var över 65 år, men nu har andelen stigit till 4,19 procent.

Enligt branschorganisationen är just bemanningsanställningen populär bland de äldre, eftersom den ger dem möjlighet att arbeta som de vill.

Bristyrken slukar de äldre

Nu rekryteras äldre bland annat till bristyrken, som inom vården och skolan, uppger Kompetensföretagen. Men även andra branscher tar emot den äldre arbetskraften.

Annons

–Våra företag har alltid varit bättre på att rekrytera dem som behöver få in en fot eller matchas mot en ny del av arbetsmarknaden, kommenterar Martina Elfgren Lilja, tf. Förbundsdirektör Kompetensföretagen.

Fortsatt kompetensbrist

Samtidigt har det rått en brinnande högkonjunktur, och den äldre arbetskraften behövs. Frågan är vad som händer i sämre tider. Flera bedömare har hävdat att konjunkturen nått sin topp, och att vi går mot en nedgång.
– Många av de äldre bemanningsanställda jobbar inom yrken där det är kompetensbrist, som vård och skola. Det kommer de nog att fortsätta med, även om konjunkturen vänder, säger Carina Kit, kommunikationschef på Kompetensföretagen.

 

Tipsa om en nyhet

Vill du tipsa oss om en nyhet? Granskningar är en viktig del av E55:s arbete. Vi söker hela tiden efter nya uppslag och du kan hjälpa oss i vårt arbete. Du har alltid möjlighet att vara anonym.

Maila redaktionen på [email protected]

Annons
Annons
Läs nästa artikel Rekordmånga över 65 hyrs ut som bemanningsanställda Rekordmånga över 65 hyrs ut som bemanningsanställda