100 000 missar pensions-tillägget - E55
Annons
Annons

100 000 missar pensions-tillägget

En av fyra berättigade får för lite i pension – tusentals missar bostadstillägget, som är en del av pensionssystemet. Men tillägget får hård kritik – snåla gränser och snåriga regler gör reglerna svåra att förstå.

Annons
Annons

I dag får cirka 290 000 pensionärer bostadstillägg till sin allmänna pension. I genomsnitt betalas 2 400 kronor per månad ut till dem som får bostadstillägg.

–Det är en del av själva pensionssystemet – inte något bidrag, understryker Anna Eriksson, pressansvarig på SPF Seniorerna.

Men ytterligare runt 100 000 personer kan ha rätt till tillägget, enligt Pensionsmyndigheten.

– Mörkertalet är stort, enligt våra uppskattningar verkar så många kunna omfattas. Men det är svårt att göra uppskattningar, säger Linda Nygren, specialist på Pensionsmyndigheten.

– Vi ser att det finns två stora bekymmer med bostadstillägget som gör att mörkertalet blir stort. Dels att det av många ses som ett bidrag, fast det inte är det. Då vill man inte söka. Dels att så många tror att man inte kan få det om man bor i villa eller bostadsrätt, säger Anna Eriksson.

Den som har en pension under 15 000 kronor efter skatt bör undersöka om det går att få bostadstillägg, förklarar Linda Nygren. Det spelar alltså inte någon roll hur man bor – tillägget kan ges både till dem som bor i villa, bostadsrätt eller hyresrätt.

– Det här är en del av pensionen som beräknas utifrån inkomst, bostadskostnad och tillgångar. Taket för inkomsten är
15 000 efter skatt, säger Linda Nygren.

Annons

Att äga en villa som man bor i innebär alltså inte att man diskvalificeras från tillägget, förklarar hon, däremot om man till exempel äger en sommarstuga eller har andra tillgångar.

– Huset man bor i påverkar inte rätten. Men till exempel ett fritidshus eller en bostadsrätt som man inte bor i gör det, liksom andra tillgångar. Vi vill inte gå ut med någon fast summa för när tillgångarna gör att man inte kan få tillägget, det kan missförstås.

Det innebär stora problem, tycker SPF Seniorerna, som kämpar för att tillgångsspärren ska bort. Den gör att alltför många som skulle behöva pengarna trillar ur systemet.

– Många, särskilt ensamstående kvinnor, får leva på garantipension bara för att de äger en pytteliten sommarstuga, säger Anna Eriksson.

Den som bor i en stor, lyxig villa, eller en lägenhet i ett riktigt dyrt område, kan däremot ha rätt till tillägget. Heltokigt, enligt SPF.

– Det här är godtyckligt och orättvist. Vi undersökte tillgångsspärren i somras, och tittade på det genomsnittliga taxeringsvärdet för fritidshus. Det ligger på 900 000 för hela landet. Vi tog hälften av det, 450 000, och fann att då ryker bostadstillägget.

En del försöker parera reglerna genom att exempelvis skriva över sin sommarstuga på barnen, berättar hon.

Annons

– Det visar hur godtycklig den här tillgångsspärren blir, säger Anna Eriksson.

Visst, reglerna är både krångliga och fyrkantiga, medger Linda Nygren på Pensionsmyndigheten. Men det är så de är utformade av lagstiftaren, och myndigheten försöker informera om dem så gott det går.

Fast det går i princip inte att lista ut själv om man är berättigad till tillägget. Pensionsmyndigheten uppmanar därför alla att kontakta dem, och få hjälp att räkna.

– Vi gör beräkningen, om man ser ut att kunna få tillägget så får man skicka in en ansökan, säger Linda Nygren.

Myndigheten har i uppdrag från regeringen att informera om möjligheten till tillägget. Frågan är om insatserna har räckt till, när så många som 100 000 kan ha missat det. Från SPF:s sida tycker man att det har gått sådär.

– Det vi sett är att reglerna är komplexa och svåra att informera om. Nu har vi tagit fram en ny förenklad broschyr, som tar upp det viktigaste. Vi kommer också samarbeta med pensionärsorganisationerna för att nå ut till fler, säger Linda Nygren.

LÄS ÄVEN:Tipsa om en nyhet

Vill du tipsa oss om en nyhet? Granskningar är en viktig del av E55:s arbete. Vi söker hela tiden efter nya uppslag och du kan hjälpa oss i vårt arbete. Du har alltid möjlighet att vara anonym.

Maila redaktionen på [email protected]

Annons
Annons
Läs nästa artikel 100 000 missar pensions-tillägget 100 000 missar pensions-tillägget