Så mycket har Stockholms skattebetalare gett till Forum - E55
Annons
Annons

Så mycket har Stockholms skattebetalare gett till Forum

Skattebetalarna i Stockholms stad och Stockholms län har bidragit med miljonbelopp till kulturscenen Forum under de senaste tio åren. Men nu är det stopp. Så sent som i december avslogs en ny bidragsansökan.

Annons
Annons

Både Stockholms stad och Stockholms läns landsting har gett pengar till Forum under många år. För stadens del handlar det om drygt 3,5 miljoner kronor sedan 2008, och för landstingets om 780 000 kronor sedan 2007.

Men inför 2018 blev tog det stopp.  Stockholms stad fick in en ansökan om bidrag på 700 000 kronor, men avslog den i december.

I skandalen kring Svenska Akademien och kulturscenen Forum, som Akademien stöttat ekonomiskt, har uppgifter läckt ut från den advokatutredning som Akademien beställt. Sara Danius själv har sagt i en intervju i SvD att det kan misstänkas att verksamheten har bedrivits i strid med skattelagstiftning och bokföringslag, samt utan utskänkningstillstånd, och att Akademien uppmanats av advokatbyrån att polisanmäla Forum.

Men det har inte Akademien kunnat enas om att göra. Det här, bland annat, ledde till att tre ledamöter avgick för en dryg vecka sedan, och att Akademiens kris exploderade med Sara Danius avgång.

Bidrag till ungdomsverksamhet

– Vi har gett bidrag till ungdomsverksamhet inom litteraturområdet. Men Forum har inte sökt pengar för 2018, säger Carin Fahlén, pressansvarig på landstingets kulturavdelning.

Nu utreds i stället klubben av en av sina bidragsgivare.

Annons

Statens kulturråd, som gett bidrag till Forum på minst 1,3 miljoner kronor under nio år, genomför nu en granskning med hjälp av både jurister och revisorer, enligt uppgifter till E55.

LÄS MER: Staten granskar sina egna bidrag till kulturklubben

Trots att både staden och landstinget känner till Kulturrådets utredning, och att Stockholms stad dessutom har varit i kontakt med Statens kulturråd angående detta, tänker varken staden eller landstinget agera eller göra någon utredning.

I alla fall inte nu. Båda avvaktar, och ser vad Akademien tänker göra, och vad som ytterligare kommer fram när det gäller Forum.

Under tisdagen har Akademien lovat att ge något slags besked om hur man tänker göra med bland annat uppgifterna från advokatfirmans utredning.

”Vi vet inget om advokatfirmans utredning”

– Vi vet inget vad som står i advokatfirmans utredning, inte officiellt. Vi har bara hört om de via medier, men inte tagit del av utredningen, säger Anne Lund, chef för enheten för kulturstöd inom Stockholms stad till E55.

Annons

Hon berättar att Kulturförvaltningen varje år genomför en fördjupad analys av några verksamheter som har haft stöd under längre tid, och Forum var en av de versksamheter som granskades av revisionsfirman Ernst & Young under förra året. Men den granskningen gav inte någon fingervisning om att verksamheten skulle vara olaglig, förklarar hon.

Carin Fahlén berättar att landstinget resonerar på ungefär samma sätt.

– Vi har inte tagit del av utredningen. Först måste vi få del av det som Akademien fått veta. De har sagt att de ska gå ut med ett pressmeddelande, säger hon.

 

LÄS ÄVEN:Tipsa om en nyhet

Vill du tipsa oss om en nyhet? Granskningar är en viktig del av E55:s arbete. Vi söker hela tiden efter nya uppslag och du kan hjälpa oss i vårt arbete. Du har alltid möjlighet att vara anonym.

Maila redaktionen på [email protected]

Annons
Annons
Läs nästa artikel Så mycket har Stockholms skattebetalare gett till Forum Så mycket har Stockholms skattebetalare gett till Forum