News55

Så skyddar du dig mot nät-bedragarna

Artikelbild
e55
e55
Uppdaterad: 25 mars 2018Publicerad: 25 mars 2018

Visste du att ett -s i webbadressen betyder att internetsidan är säkrare? Här är några av polisens bästa råd för att slippa bli bluffmakarnas offer.

ANNONS
ANNONS

Jan Olsson, nationell förundersökningsledare för bedrägerier på polisens nationella bedrägericentrum, har fullt upp med att informera om alla bedrägeriförsök via nätet som pågår just nu, och hur man ska undvika att bli drabbad.

Bluffmakarna använder ofta telefon för att komma i kontakt med sina offer, berättar han.

– Alla telefonnummer är till salu nu för tiden. Dessutom är det lätt att bara slå siffror på måfå, de går ju någonstans.

Det går att ge sken av att ringa från ett annat nummer än det verkliga, berättar han.

– Det kallas för “spoofade nummer”, det kan se ut som man ringer från exempelvis Nordea för den som har nummerpresentatör.

Men viktigast är alltid att se upp med telefonsamtal, tycker han.

– Banker ringer inte upp sina kunder och ber dem logga in med Bank-id. Så gör aldrig banker.

Ofta har banksamtalet föregåtts av ett samtal där bluffarna säger sig ringa från polisen.

ANNONS

– De säger att du är utsatt för ett bedrägeriförsök, och att banken snart kommer att ringa upp. Oftast lyckas de lista ut vilken bank man har.

Bluffmakarna som lurar offret att använda sitt eget Bank-id för att bli insläppta i  bankkontot som de vill tömma, är både listiga och fenomenala på att inge förtroende, förklarar han.

– När de ringer upp frågar de exempelvis “Är du i Tyskland? Ditt kort håller på att användas där”. Det låter verkligen som om de kom från banken. De talar perfekt svenska och bankspråk, och verkar helt okej.

Men naturligtvis ska man inte tro dem, även om de säger sig vilja varna för att ens kort är under attack. Ingen bank agerar på det viset. Inte heller polisen, förklarar han.

Nu härjar också de så kallade Microsoft-bedragarna, som ofta ringer från Indien. Fast för de uppringda ser det ut som om samtalet kommer från Kalmar-trakten.

– De försöker vilseleda, svenska nummer inger trygghet.

Man ska inte heller låta någon som ringer upp ta sig in i ens dator via fjärrstyrning. Det vill de så kallade Microsoftbedragarna få offren att göra.

– Microsoft ringer aldrig sina kunder på det här viset. Man ska inte gå på det här.

ANNONS

Förutom att snabbt avsluta bluffmakarnas telefonsamtal finns några andra viktiga saker att tänka på, enligt Jan Olsson. Att aldrig klicka på länkar i mejl eller sms och aldrig skriva under ägarbyteshandlingar för bilförsäljning utan att affären är klar.

– Först och främst ska man ha ett antivirusprogram, som är ordentligt uppdaterat.

Risken finns alltid att ens dator blir hackad om man inte försöker skydda den.

– När det gäller lösenordet så måste de vara olika på olika ställen. Annars kan bedragare som exempelvis kommit över lösenord från Linkedin testa att använda dem på flera andra ställen och ta sig in för att exempelvis kapa mejlen eller komma åt Facebook.

Den som handlar via nätet bör se upp med vilka nätbutiker man köper ifrån.

– Man ska handla från nätbutiker som har 3D-secure. Det står på sidan. Man får upp en extra ruta med exempelvis Bank-id.

Det är också skillnad på hur själva näthandelssidan är konstruerad.

– Man ska helst handla från sidor som har https i webbadressen, inte http. Det där sista s:et gör handeln säkrare.

ANNONS

Dessutom, om man hittar en väldigt billig vara från en okänd hemsida i exempelvis Asien, då bör man kanske fråga sig om man inte skulle kunna vara beredd att betala lite mer för ett säkrare köp, tycker han.

Är vi svenskar för godtrogna?

– Nej, inte jämfört med i andra länder. När man handlar på nätet är det framför allt två saker man kan råka ut för, att man hamnar på en fulsida där man inte får det man beställer, eller att man hamnar på en hackad sida där ens kortuppgifter stjäls.

Om man väl råkat illa ut ska man snabbt ta tag i problemet, förklarar Jan Olsson.

– Kolla direkt om du fått en bluffaktura, likaså om någon tagit en kreditupplysning på dig. Gör polisanmälan direkt. Spärra konton och kort, så det bara blir ett bedrägeri att utreda, i stället för kanske 30 om man inte agerar snabbt, säger Jan Olsson.

LÄS ÄVEN:


ANNONS


 

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS