News55

Skatteverket varnar för bluff – så skyddar du dig

Artikelbild
Frida Mrad
Frida Mrad
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 13 mars 2018

I deklarationstider dyker bluffarna upp. Nu varnar Skatteverket för bluff via mejl. Så kan du undvika att bli lurad

ANNONS
ANNONS

De första deklarationerna har skickats ut digitalt och då kommer också bluffmejlen. Skatteverket uppmärksammades på problemet efter att en kvinna hörde av sig om bedrägeriet.

– Det har varit ganska lugnt med bluffmejl ett tag nu, fram till i torsdags förra veckan. Samtidigt som vi började skicka ut deklarationerna hörde en kvinna av sig till oss. Hon hade blivit utsatt för bedrägerit och tyvärr också gått på det och lämnat ut kontouppgifter, berättar Andreas Olsson, säkerhetsrådgivare på Skatteverket till E55.

Skatteverket uppmanade då kvinnan att omedelbart spärra kortet och polisanmäla händelsen. Hon skickade också in mejlet till Skatteverket som fick chansen att se hur bluffen fungerar.

– I mejlet står det att man ska få en återbetalning på ett ganska lågt belopp, i detta fall handlar det om drygt 6 000 kronor. Man ombeds sen klicka på en länk och fylla i sina kontouppgifter, säger Andreas Olsson

Bluffmejl av denna typ cirkulerar för tillfället. Foto: Skatteverket.

 

Det mejl som nu är i omlopp skiljer sig något från tidigare bedrägeriförsök. De kräver nämligen uppgifter för flera kort.

– När man har skrivit in sina kontouppgifter så kommer ett felmeddelande upp och man ombeds sedan att fylla i uppgifter till ytterligare ett kort. Det är ett nytt fenomen och väldigt utstuderat, något vi inte stött på tidigare, berättar Andreas Olsson.

ANNONS

Skatteverket vet inte hur stor omfattningen är men menar att det ofta är stora utskick som görs från bedragarna.

– Man bör vara vaksam på såväl sms och mejl även om inte sms har dykt upp i år. Man bör fråga sig om det är rimligt. Var skeptisk. Tyvärr blir bedragarna bättre och bättre på bluffarna och formulerar breven väl. Men den här typen av information skickar inte Skatteverket ut, berättar Andreas Olsson.

 

Så skyddar du dig bäst:

 

  • Kolla avsändarens adress noggrant
  • Lämna aldrig ut kontouppgifter
  • Kolla webbläsarens fönster när du klickar på någon länk,
    säkra, krypterade sidor har ett hänglås i rutan.
  • Klicka inte på länkar i det
  • Öppna inte bilagor
  • Svara inte på meddelandet
  • Radera meddelandet på en gång

 

LÄS ÄVEN:

ANNONS



Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS