News55

Skrala pensioner väntar invandrade

Artikelbild
e55
e55
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 20 apr. 2018

Den som kommit till Sverige i vuxen ålder har anledning att se upp. Pensionen för utlandsfödda är betydligt lägre än för den som bott och arbetat här under hela livet.

ANNONS
ANNONS

Vårt pensionssystem bygger på arbete under många år, och vartenda ett av dem räknas in i det som ska bli pensionen på ålderns höst. För den som bor och arbetar här under hela livet läggs varje inkomst som grund för pensionen.

Men för den som invandrat blir åren med lön i Sverige färre. Det gör också att pensionen blir lägre. Betydligt lägre, till och med, enligt en rapport från Minpension.se.

– De utlandsfödda har betydligt lägre kompensationsgrader än de som är födda här, säger Kristina Kamp, pensionsekonom på Minpension.se.

Bara drygt hälften av slutlönen

Med kompensationsgrad menas den andel av slutlönen som man får i pension. För den som är född i Sverige på 50-talet, och har en lön på mellan 30 000 och 35 000 kronor i månaden, är kompensationsgraden i genomsnitt nästan 60 procent av slutlönen.

Men för den som flyttat i hit i vuxen ålder, men har samma lön och samma ålder är det betydligt lägre. Kompensationsgraden för gruppen i genomsnitt ligger på drygt 52 procent. För den som har en slutlön på 30 000 handlar det om mer än 2 000 kronor i månaden.

Frågan är om fenomenet uppmärksammas tillräckligt, och om de som berörs verkligen inser hur usel pensionen blir.

Skulle behöva spara mer

ANNONS

– Nej, många skulle behöva spara betydligt mer till sin pension, säger Kristina Kamp.

Rapporten visar dock att det egna sparandet är mycket lågt.

Mönstret med sämre pensioner håller i sig även för dem som är födda senare.

Anna Eriksson, pressansvarig på SPF Seniorerna, tror inte heller att frågan får tillräcklig uppmärksamhet. Men det tycker hon i och för sig inte att pensionsfrågan får rent generellt  – pensionssystemet är krångligt och svårt, och det krävs väldigt mycket av den enskilde för att förstå vad som gäller.

– De säger “jobba och betala skatt, så är det lugnt”, men så är det ju inte. Man kan jobba till man blir 70, och ändå få en väldigt låg pension, säger Anna Eriksson.

Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, tycker inte heller att frågan om extremt skrala pensioner för utrikesfödda uppmärksammas tillräckligt.

– Nej, det gör det förstås inte. Problematiken är att man ska stå för sin egen pension under den tid man jobbar, men det är svårt att jobba i kapp om man kommit hit i vuxen ålder. Då blir pensionen låg.

Banker och försäkringsbolag behöver informera

ANNONS

Banker, försäkringsbolag och andra aktörer skulle kunna var mer aktiva när det gäller att rikta in sig på målgruppen, tycker både han och Kristina Kamp.

– Det är klart, för den som just kommit så är det kanske fullt upp att hitta jobb och bostad, och då blir pensionen nedprioriterad. Men det är ett problem, säger Joakim Bornold.

Johanna Kull, sparekonom på Avanza, konstaterar att det allra bästa för den här gruppen är att försöka jobba så länge som möjligt, om de är friska. Varje år räknas, och ett år med lön har stor betydelse ekonomiskt jämfört med att leva med skral pension. Men de behöver också spara, tycker hon.

– Branschen skulle kunna bli bättre på att informera. Det gäller inte bara mot invandrade. Om man kunde prata vanlig svenska i stället för försäkringsspråk så skulle fler förstå pensionssystemet, säger Johanna Kull.

LÄS ÄVEN:


ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS