News55

Sparekonom: "Pensionärer omyndigförklaras"

Artikelbild
e55
e55
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 08 mars 2018

AMF varnar för att pensionärer tar ut hela sin tjänstepension alltför tidigt. Men nu får bolaget mothugg. Sluta upp att tala om för folk hur de ska göra, pensionärer kan bestämma sådant själva, tycker sparekonom.

ANNONS
ANNONS

AMF tycker att det är ett problem att allt fler väljer att ta ut sin tjänstepension på kort tid. Nu är det rekordmånga som plockar ut sin tjänstepension på fem år, och det gör att det inte blir mycket kvar att leva på när tjänstepensionspengarna är slut, enligt Dan Adolpson Björck, trygghetsekonom på AMF.

   LÄS MER: Fler skyndar på med tjänstepensionen

Men Joakim Bornold, sparekonom på Nordnet, tycker att resonemanget är nonsens. Hur tjänstepensionen ska tas ut är en högst individuell fråga.

– Det bestämmer man själv. Många vill in och peta i det här, men det är ens egna pengar som man själv har sparat ihop, säger han.

AMF varnar för att människor inte gör informerade val om tjänstepensionsuttaget.

– Ungefär fyra av tio gör medvetna val. Valfriheten är viktig, men vi får samtal från besvikna pensionärer när tjänstepensionspengarna tagit slut, säger Dan Adolphson Björck.

Han tycker att det borde regleras hur man får ta ut sin tjänstepension.

– Det finns olika möjliga lösningar för att göra det. Dels genom en varningstext för den som tänker ta ut pensionen tidigt, så man får en positiv knuff att ta ställning till. Dels genom att arbetsmarknadens parter kommer överens om att exempelvis hälften av kapitalet får tas ut fritt och hälften ska räcka under livet ut. Uttaget kan också regleras genom lagstiftning, förklarar han.

ANNONS

Men det där är förmynderi, tycker Joakim Bornold.

– Jag tror inte att någon är så naiv att man tror att tjänstepensionen ska räcka livet ut om man tar ut den på fem år. Jag tycker att staten omyndigförklarar folk, det går åt fel håll.

Han tycker att AMF och andra som argumenterar för att pengarna ska tas ut under längre tid talar i egen sak. Det är så att försäkringsbolagen tjänar pengar på att pensionärerna har kvar sina pengar under längre tid, konstaterar han.

– Det är ju trivsamt för dem om pengarna ligger kvar, säger Joakim Bornold.

Men Dan Adolphson Björck håller inte med om att det skulle var skälet till att AMF talar för  längre uttagstider.

– Visst, naturligtvis har vi ett intresse av att pengarna ligger kvar, men det är även ett samhällsintresse. Två av tio som fått sin sista tjänstepensionsutbetalning tänker sig att de ska ha rätt till bostadstillägg till den allmänna pensionen efter tjänstepensionen.

Men så kan det inte bli för alla, förklarar Dan Adolphson Björck. Bostadstillägget är individuellt, och hänsyn tas till exempelvis förmögenhet och inkomster. Det gör att många inte kan få några pengar, utan tvingas leva enbart på sin allmänna pension.

Han tycker att det borde finnas ångerrätt på beslutet om tjänstepensionsuttag. Så är det inte idag. Och att reglera uttaget är inte att omyndigförklara folk, tycker han.

ANNONS

– Nej, absolut inte. Man behöver också mer information innan man fattar ett så viktigt beslut. Efteråt är det för sent, säger Dan Adolphson Björck.

LÄS ÄVEN:



 

ANNONS
Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS