News55

Sparekonom: "Svenskar flyttar väldigt ofta"

Artikelbild
e55
e55
Uppdaterad: 06 mars 2018Publicerad: 06 mars 2018

Orörlig bostadsmarknad och pensionärer inlåsta i sina gamla villor - en myt som fått fäste. Den stämmer inte, hävdar Swedbanks privatekonom.

ANNONS
ANNONS

I själva verket hör Sverige till de länder som har störst rörlighet på bostadsmarknaden i hela Europa, berättar Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

– Det sägs att folk inte flyttar i Sverige. Men om man tittar på Eurostats statistik för EU och på OECD:s statistik så hamnar Sverige i absoluta toppen, på plats tre eller fem beroende på vilka länder som jämförs.

Siffrorna borde döda den osanna myten om inlåsning och stelhet på bostadsmarknaden, tycker han. Ändå sprids den vidare.

– Men man kan titta på folkbokföringssiffror också. Exempelvis bytte 23 procent av alla svenskar folkbokföringsadress 2011.

Swedbanks sparekonom Arturo Arques. Foto: Karolina Palutko Macéus

Det finns starka ekonomiska skäl som styr huruvida människor ska flytta, konstaterar han.

– En flytt kostar mycket pengar, och är väldigt jobbig att genomföra rent praktiskt. Ändå flyttar människor väldigt mycket i Sverige.

ANNONS

Ungefär 10 procent av alla bostadsrättslägenheter i Sverige byter ägare varje år, berättar han.

– Det finns cirka en miljon bostadsrätter i landet. I genomsnitt har en tiondel av dem omsatts varje år mellan år 2000 och 2016. Innebär det att vi flyttar sällan? Jag tycker inte det.

För villorna är omsättningstakten lägre, runt 4 procent mellan år 2000 och 2014. Men för två år sedan hände något, berättar han.

– Då sjönk den till 2,8 procent. Det har att göra med att småhuspriserna inte stigit lika mycket i pris som bostadsrätterna. De senaste åren har prisökningen varit 70 procent för villor, medan bostadsrätter ökat med 100 procent.

Det gör att många, särskilt äldre, väljer att inte flytta ifrån sin villa.

– Det är många pensionärer som klagar över att de inte får mycket till bostadsrättslägenhet för pengarna från villaförsäljningen. Då bor de hellre kvar.

Det är den här ojämna prisutvecklingen mellan villor och bostader som är orsaken till inlåsningseffekter av äldre människor, konstaterar Arturo Arques.

LÄS ÄVEN:

ANNONS



Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS