News55

Svårt fånga Bankid-bedragare

Artikelbild
Arkivbild / TT
e55
e55
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 05 maj 2018

Kvinna, 65 lurades på 150 000.  Man, 52 blev av med 154 000. Men polis och åklagare jobbar i uppförsbacke när det gäller Bankid-bedrägerier.

ANNONS
ANNONS

I förra veckan åtalades två män, 21 och 23 år gamla, för penningtvättsbrott. Männen, som är boende i Göteborgsområdet och är kända av polisen sedan tidigare, har enligt åtalet varit inblandade i ett bedrägeri där en 65-årig kvinna lurades på 150 000 kronor.

Det var i slutet på juli förra året som någon som sade sig representera Nordea kontaktade kvinnan och över telefon lyckades få henne att använda bankens säkerhetsdosa så att bedragarna kunde skapa ett nytt Bank-id i kvinnans namn.

Pengarna försvann blixtsnabbt

Med den nya identitetshandlingen fick bedragarna full kontroll över kvinnans bankkonton och kunde också starta en Swish-tjänst. Med hjälp av Swish kunde bedragarna i två omgångar samma dag överföra pengarna till ett konto tillhörande den åtalade 21-åringen.

Pengarna fördes därefter vidare till 23-åringens konto i nästa led. Trots att kvinnan snabbt tog kontakt med sin bank lyckades inte pengarna stoppas. Köp och uttag för hela beloppet skedde istället blixtsnabbt.

50 000 kronor spenderades på NK, 15 000 kronor togs ut kontant och drygt 65 000 kronor växlades till 6 000 brittiska pund hos Forex. Därefter upphör spåren av pengarna och varorna.

De båda åtalade männen nekar till brott och har inte velat svara på polisens frågor under förhören.

Huvudmännen går inte att spåra

ANNONS

Kammaråklagare Emilie Lagerwall beskriver det som en tuff utmaning för polisen att spåra huvudmännen bakom Bankid-bedrägerier. De två åtalade männen agerar som en sorts målvakter som får fronta med sina bankkonton.

– Vi misstänker att det är någon annan som ligger bakom, säger Emilie Lagerwall.

Enligt 65-åringen var det en ung svensktalande man med säljande sätt som kontaktade henne per telefon. Vem denna person är är fortfarande okänt. Därför avslutas utredningen med åtalen för penningtvättsbrott utan att någon åtalas för det ursprungliga bedrägeriet.

Bedrägerierna ökar i omfattning

– Min uppfattning är att det finns ett bedrägeri i botten men att vi inte kan bevisa vem som har begått det bedrägeriet. Men jag anser att man kan åtala dem för penningtvätt då de fått in pengarna på sina konton, säger Emilie Lagerwall.

Det aktuella fallet är inte det enda Bankid-åtal som Emilie Lagerwall lämnat in i år. Hennes bild är att antalet Bankid-relaterade bedrägerier ökar just nu. I februari åtalade hon en 27-årig man, även han Göteborgare och känd av polisen, för ett delaktighet i ett liknande upplägg. Även han agerade i en trolig målvaktsroll.

I detta fall blev en 52-årig man av med 154 000 kronor som skickades till 27-åringens konto. I detta fall kunde dock en del av pengarna frysas innan de omvandlats till kontanter eller varor.

Inte heller i detta ärende finns någon huvudmisstänkt bedragare utan åtalet stannade vid penningtvättsbrott.

ANNONS

LÄS ÄVEN: Polisen så pass allvarligt är bedrägeriet
LÄS ÄVEN:
Nu införas straffskatt på bilar 
LÄS ÄVEN:
Bidrag för elcyklar betalas ut

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS