Svårt för klädjättarna att snabbt sluta med kritiserad ull - E55
Annons
Annons

Svårt för klädjättarna att snabbt sluta med kritiserad ull

Den populära mohair-ullen produceras under plågsamma förhållanden för många angoragetter. H&M är en av klädjättarna som nu ska stoppa ullen.

Annons
Annons

Flera av världens största klädföretag, däribland H&M, Gap och Zaras ägare Inditex, har i veckan meddelat att de ska fasa ut användningen av mohair-ull ur produktutbudet.

Annons

Beskeden kommer sedan en ny rapport presenterats av djurrättsorganisationen Peta (People for the Ethical Treatment of Animals). Organisationen har dokumenterat fasansfulla förhållanden vid tolv gårdar i Sydafrika där den eftertraktade ullen produceras.

Peta har bland annat publicerat en video med inspelningar från början av året då besök på gårdarna genomfördes med dold kamera.

Fasansfulla scener

– Getter och killingar lämnas skrikande av smärta och rädsla på golvet, allt för att kunna göra mohairtröjor eller scarfar. Vi uppmanar konsumenter att kolla vad plaggen är gjorda av. Står det mohair så låt det hänga, säger Anne Brainard på Peta enligt Expressens Dina pengar.

För klädjättarna är problemet att det är svårt att garantera att ullen produceras under vettiga villkor. Det är oklart vart ullen från de Sydadrikanska gårdarna slutligen säljs men Sydafrika står för en stor andel av den totala mohair-produktionen i världen.

Efter Petas avslöjanden har flera klädjättar alltså svarat med att mohair-produkter ska fasas ut ur sortimentet. Men det kommer ta tid. Både H&M och Zara sätter 2020 som mål för när mohair-produkterna ska vara helt stoppade.

Tipsa om en nyhet

Vill du tipsa oss om en nyhet? Granskningar är en viktig del av E55:s arbete. Vi söker hela tiden efter nya uppslag och du kan hjälpa oss i vårt arbete. Du har alltid möjlighet att vara anonym.

Maila redaktionen på [email protected]

Annons
Annons
Läs nästa artikel Svårt för klädjättarna att snabbt sluta med kritiserad ull Svårt för klädjättarna att snabbt sluta med kritiserad ull