Svenskens kunskap om ekonomi räcker inte - E55
Annons
Annons

Svenskens kunskap om ekonomi räcker inte

Ränta, inflation och vanliga beräkningar – nej, vi svenskar är inga hejare på sådant. Finansinspektionens färska undersökning visar att en stor andel svenskar vare sig kan räkna eller begriper innebörden av enkla ekonomiska begrepp.

Annons
Annons

Finansinspektion har vid flera tillfällen låtit undersöka hur en statistiskt säkerställd grupp svenskar behärskar enklare beräkningar och basala ekonomiska begrepp. Dessutom har myndigheten ställt frågan om hur vi har det med pengarna i slutet av månaden.

Annons

Resultatet från den senaste undersökningen, som gjordes genom telefonintervjuer  i oktober–november förra året, är nedslående.

Många har på tok för dålig kunskap om basala ekonomiska begrepp. 22 procent förstår inte vad ränta innebär, 39 procent förstår inte förhållande mellan ränta och inflation och 31 procent har inga baskunskaper om aktier och aktiefonder.

När det gäller räkning är det också illa ställt på många håll. 21 procent kan inte räkna ut vad 10 procent av 1000 är och en tredjedel kan inte dela 2 miljoner på 5.

När det gäller den egna ekonomin har det dock blivit något bättre får många. Bara 6 procent av hushållen svarar att de ofta har slut på pengar vid månadens slut. Andelen som säger att de aldrig har helt tomt på kontot har också ökat jämfört med tidigare undersökningar.

Vi svenskar är dock inte ensamma om att kunna så lite om ekonomi. I andra länder ligger man på ungefär samma låga nivå, med undantag för tyskarna. Där är de ekonomiska kunskaperna bättre.

LÄS ÄVEN:Tipsa om en nyhet

Vill du tipsa oss om en nyhet? Granskningar är en viktig del av E55:s arbete. Vi söker hela tiden efter nya uppslag och du kan hjälpa oss i vårt arbete. Du har alltid möjlighet att vara anonym.

Maila redaktionen på [email protected]

Annons
Annons
Läs nästa artikel Svenskens kunskap om ekonomi räcker inte Svenskens kunskap om ekonomi räcker inte