"Vi kan inte vara utan kontanter" - E55
Annons
Annons

”Vi kan inte vara utan kontanter”

Artikeln om Riksbankens undersökning som visar att svenskarna ratar kontanter har satt fart på läsarna.

Annons
Annons

När Riksbanken frågar svenska folket hur de använder kontanter visar det sig att allt fler klarar sig i princip utan fysiska pengar – och är nöjda med det. Men frågan delar E55:s läsare. Här är några reaktioner på artikeln från vår Facebook-sida:

Birgit: Hur naiva får vi vara. Se bara vid ett lokalt litet strömavbrott. Ingen kan betala med kort, men butiken kan då, om viljan och kännedomen om varans pris finns, ta emot kontanter direkt i handen utan att använda kassaapparaten. Klart vi ska ha både ock.

Elisabeth: Bojkotta butiker som inte tar kontanter.

Roland: Man har beställt undersökning med önskat resultat. Allt för att spara in ytterligare och bortförklara att sedeltryckeriet i Tumba inte behövdes utan hamnade på Malta. Då det blir hundratal arbetslösa.

Eva: Använder nästan aldrig kontanter. Känner att det är lättare att spärra kort och skydda mina tillgångar om jag skulle bli rånad. Kontanter är svårare att få tillbaka. Plus att den eventuella växel jag har bara hamnar i en spargris och används inte.

Bosse: Riksbanken har sagt att vi är nöjda med våra betalalternativ men vi kan inte vara utan kontanter !!

Annons

Marie-Louise: Har jag fel här men utan kontanter har banker full kontroll på våra pengar? Inga transaktioner i framtiden som inte kan ifrågasättas. Redan nu måste man motivera insättningar och uttag och komma med kontanter går väl nästan inte. Som om man vore kriminell. Och det är kanske just den kriminella biten som delvis används som motivation, så är våra pengar är ”säkra” på banken. Vad säger ni?

Anders: Hur tokigt kan det bli. Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap uppmanar oss att ha kontanter hemma om landet blir utan el pga terror, krig eller annat. Jag tycker att det vore rimligt att olika myndigheter samarbetar. Sådana här utspel borde inte få förekomma överhuvud taget.

Eva: Har Riksbanken verkligen frågat herr och fru Svensk om det. Bankerna har under en lång period bedrivit försäljningspropaganda för plastpengar och digitala lösningar. Det började med checker. Allt för att lösa problemet med redovisning hantering och transport av mynt och sedlar. Men vi som använder har egentligen aldrig blivit tillfrågade. För skattemyndigheten är det bra för nu kan folk inte gömma sin förmögenhet i madrassen längre.

Berit: Jag vill INTE ha kontanter ……100% nöjd utan att bära på dessa!

Annons

Owe: Vi äldre vill ha kvar kontanterna, absolut. Vi måste också som nation se till att det finns pengar om vi utsätts för någon samhällskris. Förstår inte Riksbankens styrande styrande detta så måste vi byta ut dessa snarast. Det digitala nätet är alltför lätt att sabotera.

Suzanne: Det är banken som ni ska bojkotta! Vi företagare får betala för att Loomis ska hämta dagskassor i butiken, jag skulle sätta in 1000kr som jag hade i kontanter från företaget, det fick jag inte utan dem hänvisade mig att ringa Loomis för hämtning av pengarna och då skulle jag få betala 115kr för det. Vad är det för företagsservice????

LÄS MER: Kontanterna kan bli Sveriges ”Trumpfråga”
LÄS MER: Forskare varnar för kontanthaveri – ”Finns ingen plan”

Tipsa om en nyhet

Vill du tipsa oss om en nyhet? Granskningar är en viktig del av E55:s arbete. Vi söker hela tiden efter nya uppslag och du kan hjälpa oss i vårt arbete. Du har alltid möjlighet att vara anonym.

Maila redaktionen på [email protected]

Annons
Annons
Läs nästa artikel ”Vi kan inte vara utan kontanter” ”Vi kan inte vara utan kontanter”