News55

Forskare: “Höj inte pensionsavgiften”

Forskare: “Höj inte pensionsavgiften”
Det är inte rättvist att höja pensionsavgiften, anser forskare. Foto: TT
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 07 maj 2024Publicerad: 07 maj 2024

En forskare uppmanar att inte höja pensionsavgiften. Han anser att det skulle fördjupa en orättvisa som funnits mellan generationer sedan 1960-talet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Jacob Lundberg, doktor i nationalekonomi vid Institutet för näringslivsforskning (IFN) har studerat vilka generationer som är vinnare och förlorare i det svenska inkomstrelaterade pensionssystemet, rapporterar Senioren.

Sänkt livsinkomst

Forskaren har granskat hur ATP-systemet och dagens system har fått in sina medel.

– Slutsatsen blir att de som föddes 1896-1937 fick ökad livsinkomst med upp till 13 procent tack vare pensionssystemet, medan alla senare generationer är förlorare, konstaterar Jacob Lundberg och fortsätter:

– Dagens unga får sänkt livsinkomst med åtta procent på grund av pensionssystemet, om man räknar med en real fondavkastning på fem procent och reallöneökningar på 1,5 procent.

ANNONS

De yngre fick betala

Efter en mycket hård debatt och en folkomröstning infördes allmän tilläggspension (ATP) 1960.

Detta system skulle ge en inkomsttrygghet under ålderdomen i förhållande till den inkomst som man hade haft under arbetslivet. Pensionen finansierades med de avgifter som löntagarna betalade, skriver Senioren.

ANNONS
Forskare: “Höj inte pensionsavgiften”
Forskaren Jacob Lundberg anser att man ska hålla fast vid dagens pensionssystem och principer. Foto: TT

Forskarens studie visar att de som föddes mellan 1896, den första årskullen som fick pension från ATP, och 1937 fick en större pension än vad de betalade in till systemet – på bekostnad av yngre generationer.

– Den totala överföringen till denna generation motsvarar i dag 15 000 miljarder kronor. Beloppet anger hur mycket större AP-fonderna hade varit i dag om den vinnande generationen hade fått ut pensioner motsvarande avgifterna de betalade in, säger forskaren till Senioren.

Detta motsvarar en ökad livsinkomst med upp till 13 procent, eller som Jacob Lundberg uttrycker det till tidningen ”en check på 700 000 kronor i dagens penningvärde på 65-årsdagen”.

Inte rätt väg

Förlorarna i systemet är istället alla årskullar som är födda 1938 och senare. För dessa beräknas pensionssystemet sänka livsinkomsten med upp till åtta procent, jämfört med om ATP-systemet inte hade införts.

Jacob Lundberg landar slutligen i rekommendationen att hålla fast vid dagens pensionssystem och dess principer, bland dem att det ska råda rättvisa mellan generationerna.

På frågan om hur man skulle kunna höja dagens pensioner utan att tulla på rättviseprincipen mellan generationerna svarar han:

ANNONS

– Det enda långsiktigt hållbara sättet att höja pensionerna är ekonomisk tillväxt, så att den totala kakan blir större. Att omfördela från löntagare till pensionärer är inte rätt väg att gå.

Läs mer:

Så kan du få mer pengar i plånboken som pensionär

Sverige sämst i Norden på jämställda pensioner

Deltid påverkar pensionen – men hur mycket?

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS