News55

Pengar för avhoppare tog slut: "Kaffepengar"

Artikelbild
Gängexperten och kriminalkommissarien Gunnar Appelgren anser att det regeringen anslår till avhopparverksamhet till kommunerna för gängkriminella som vill hoppa av inte räcker. Arkivbild. (Foto: Claudio Bresciani/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 29 apr. 2024Publicerad: 29 apr. 2024

Förra året satsade regeringen 72,5 miljoner kronor på anslag till kommunerna för arbete med att hjälpa gängkriminella som vill hoppa av.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Men pengarna räcker inte på långa vägar, rapporterar Ekot i Sveriges Radio efter en granskning. De räckte bara till att hjälpa var fjärde person som ville hoppa av.

Den erfarne gängexperten och kriminalkommissarien Gunnar Appelgren kallar anslagen för “kaffepengar” i relation till hur mycket en gängkriminiell kostar samhället. Appelgren nämner 100 miljoner för en gängkriminell 40-åring och en halv miljard för en grupp 20-åringar i samma kretsar.

I kartläggningen har Ekot har sammanställt antalet ärenden om gängkriminiella som vill hoppa av genom att fråga landets polisregioner om aktuella fall. Förra året fanns över 650 stycken och i 160 av dem beviljades berörda kommuner pengar.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS