News55

Så blir din relation mer jämställd  – även kring ekonomi

Så blir din relation mer jämställd  – även kring ekonomi
Det finns flera vanliga misstag att undvika om man strävar efter en jämställd relation även när det kommer till ekonomi.
Annelie Sandström
Annelie Sandström
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 05 mars 2024

När vi tänker på jämställdhet i en relation är det viktigt att även räkna in ekonomin. Här ger sparekonomen Frida Bratt sina bästa tips och även råd hur ni undviker misstag.

ANNONS
ANNONS

Att ha en jämställd relation är viktigt för många idag och man vill bort från cementerade och förlegade könsroller. I Femina ger sparekonomen sina bästa tips för att uppnå jämställdhet kring de ekonomiska frågorna i förhållandet.

  1. Prata med varandra. Boka in en tid i kalendern för att prata om ekonomin så det verkligen blir av. Ska ni ha gemensam ekonomi eller delad? Är någon av er slösa och en spara? Hur gör ni i så fall bäst att hantera det?
  2. Bestäm tillsammans. Överlåt inte ekonomin, och till exempel sparandet på den ena parten att sköta. För att nå ekonomisk jämställdhet måste båda parter kunna ta finansiella beslut. Annars har en partner per automatik ett övertag. Så ta de ekonomiska beslut som rör er båda tillsammans.
  3. Dela procentuellt. Att den part som har den största inkomsten också tar den större delen av de gemensamma utgifterna är rimligt. Vägrar den ena parten att göra det något man behöver prata om.
  4. Gå inte i föräldrafällan. Till en början är många par jämställda och har löner på ungefär samma nivå. När barnen kommer tar kvinnor fortfarande en större del av föräldraledigheten, vabbar mer och jobbar deltid. På grund av detta riskerar kvinnan att halka efter lönemässigt. Kompensera den som är hemma mest med barnen, till exempel genom ett sparande. Sparandet ska göras till enskild egendom så det inte ingår i eventuell bodelning. Ta inte heller för givet att den som har lägst lön bör vara hemma mest med barnen. Kolla Försäkringskassans Kassakoll vid fördelning av föräldraledighet.
  5. Vem köper vad? Sambos men inte gifta bör tänka till kring utgifter. Vid eventuell bodelning delas det upp lika om man är gift, men inte som sambos. Om så är fallet så var noga med att en inte enbart köper förbrukningsvaror och mat och den andre kapitalvaror som har ett värde, till exempel bil och båt.

Läs mer:

Här är expertens fyra tips för en bra ekonomi 2024

Så påverkas din plånbok av nya lagar

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

Annelie Sandström
Annelie Sandström

Journalist och webbredaktör på News55. Skriver bland annat om hälsa och livsstil med fokus på målgruppen 55+.

ANNONS