News55

SBAB: Sänkt ränta under 2024 – det händer med bolåneräntorna

SBAB: Sänkt ränta under 2024 - det händer med bolåneräntorna
e55
e55
Uppdaterad: 24 apr. 2024Publicerad: 06 mars 2024

Inflation och höga räntor lämnar vi i 2023 enligt SBAB. 2024 kommer innebära en rad glädjande besked för hushållen.

ANNONS
ANNONS

SBAB menar att inflationsmålet i praktiken är uppnått och tror därför att kommande räntesänkningar kommer ner till 2,75% under året. Enligt banken kommer Riksbanken att börja sänka räntan stegvis i maj. Totalt tror man på fem räntesänkningar i år. Vid årets slut tror man att räntan ligger på 2,75% 

Vidare spår SBAB att hushållens konsumtion kommer att ta fart igen efter en svår ekonomisk period för många. Detta med anledning av stigande reala hushållsinkomster som drivs av löneökningar och en inflation som ligger marginellt över Riksbankens mål om 2%. 

– Vi har under lång tid argumenterat för att det underliggande inflationstrycket i svensk ekonomi, bedömt utifrån månads- och inte årsinflationen, toppade redan sensommaren 2022 och sedan dess varit på tydlig nedgång mot målet. Redan i september argumenterade vi för att det fanns goda skäl att sänka styrräntan före sommaren i år, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB, och fortsätter:

–  Det är glädjande att se att Riksbanken nu verkar göra en liknande bedömning. Sen återstår det att se hur många räntesänkningar det blir under året med tanke på de geopolitiska riskerna i vår omvärld som med lite otur kan kasta grus i maskineriet. 

Banken menar också att de rörliga bolåneräntorna kommer att vara under 4% i början av 2025 och ungefär 3,3% i januari 2026. Bostadspriserna förväntas öka med 2% under 2024 och fortsätta att stiga något under de följande åren, i takt med ökande realinkomster och minskande långa bolåneräntor.

Läs mer:

Riksbankstopp: Börjar få kontroll på inflationen

Fed vill inte sänka räntan för snabbt

ANNONS

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS