News55

USA-valet 2024 – hur påverkar det börsen?

Supervalår påverkar börsen
Det är ett så kallat supervalår, men hur mycket påverkar det egentligen börsen? Foto: Unsplash
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng
Uppdaterad: 25 apr. 2024Publicerad: 23 apr. 2024

2024 beskrivs som supervalåret då många val ska genomföras världen över – valet i USA är dock det som får mest uppmärksamhet. Hur kommer det att påverka börsen?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I november senare i år står USA inför sitt nästa presidentval, en händelse som har en betydande inverkan på både världssamfundet och finansmarknaderna, inklusive aktiemarknaden.

Sebastian Gierlowski Carling, en investeringsstrateg på Söderberg & Partners, har granskat hur detta val kan påverka aktieutvecklingen. En metod att använda sig av är betrakta utvecklingen från ett historiskt perspektiv.

“Sedan det amerikanska storbolagsindexet S&P 500 skapades 1923 har det hållits 25 amerikanska presidentval. Men bara fyra av dessa 25 år hade en negativ börsavkastning”, skriver han.

Det innebär att 21 av de 25 åren med amerikanska presidentval har gett positiva avkastningar på börsen.

Det som verkar ha rubbat trenden har varit olika typer av kriser: 1932 under “den stora depressionen”, 1940 då andra världskriget bröt ut, 2000 i samband med IT-bubblans krasch, och 2008 när den globala finanskrisen nådde sin höjdpunkt.

Utifrån ett historiskt perspektiv verkar det därmed som att det är troligt att detta blir ett gynnsamt år för börsen. 

Börsen ogillar osäkerhet

En sak som är säker är att börsen inte tycker om osäkerhet. Att kurserna svajar i samband med val är därför inget konstigt. När marknaden känns osäker är det inte ovanligt att investerare vänder sig till tryggare investeringsalternativ såsom guld och räntor, skriver Aktieinvest.

ANNONS
börsen gillar inte osäkerhet
Börsen gillar inte osäkerhet. Foto: Unsplash

Värt att notera när man diskuterar sådana här frågor är givetvis att det finns andra ekonomiska faktorer som påverkar börsen. För tillfället håller till exempel marknaden ögonen på hur inflationen i USA utvecklas och hur landets centralbank Federal Reserver agerar därefter, rapporterar Finwire.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

Jessika Bouveng
Jessika Bouveng

Webbredaktör och skriver med fokus på 55+

ANNONS