Annons
Annons

50 miljarder – så mycket kostar felköpen

Skadekostnaderna för misslyckade köp av varor och tjänster uppgår årligen till 50 miljarder kronor, enligt Konsumentverket.

Det är fruktansvärt mycket pengar som kunde användas till något bättre, säger Cecilia Tisell, generaldirektör på verket.

Annons
Annons

Den varugrupp som enskilt kostar mest är hantverkstjänster – sammanlagt handlar det om 10 miljarder kronor. Andra felköp som leder till stora kostnader inbegriper bilar, fastighetsmäklartjänster och mobiltelefoni.

Flera av dessa innebär komplexa köpsituationer där konsumenten kan ha svårt att på förhand överblicka hela processen.

Problematiken med hantverkstjänster är att arbetet kan ta längre tid än förväntat, att det blir dyrare eller att det inte lever upp till konsumentens förväntningar. Vid köp av en begagnad bil kan det finnas en risk att man upptäcker fel och brister först efteråt, säger Kristine Blom, utredare vid Konsumentverket.

66 miljoner timmar

Av den totala summan om 50 miljarder kronor utgör 39 miljarder rena omkostnader, medan 11 miljarder motsvarar den tid konsumenterna lägger ned på att försöka komma tillrätta med problemen. I tid räknat handlar det om 66 miljoner timmar per år.

Det kan till exempel vara tåg- och flygförseningar, men det kan också var den tid det tar att ringa kundtjänst och sitta i telefonkö, eller den tid det tar att gå till butiken för att reklamera, säger Kristine Blom.

Annons

Den svindlande summan om 50 miljarder kronor kan jämföras med Sveriges försvarsbudget om 48,8 miljarder kronor. Dock påpekar Cecilia Tisell att det inte finns någon enskild enkel lösning för att få ner kostnaderna.

”Stort ansvar”

Men företagen har ett stort ansvar att sälja tjänster och varor som håller måttet. De har också ett ansvar att ge konsumenterna den information som konsumenterna har rätt till och behöver för att kunna välja rätt. De har likaså ett ansvar för att hjälpa till när någonting blivit fel.

Men även konsumenten har visst egenansvar, fortsätter hon:

Vi vill att konsumenterna ska göra medvetna val och vara aktiva konsumenter. Till exempel att du faktiskt tar reda på vilka dina behov är innan du ska köpa en mobiltelefon, men också att du är aktiv och reklamerar om någonting gått fel.

Annons
Annons
Läs nästa artikel 50 miljarder – så mycket kostar felköpen 50 miljarder – så mycket kostar felköpen