Åklagare i Estland utreder Swedbank - E55
Annons
Annons

Åklagare i Estland utreder Swedbank

Åklagare i Estland har beslutat att lägga till misstänkta Swedbanktransaktioner till den förundersökning om misstänkta penningtvättsbrott som myndigheten redan bedriver mot Danske Bank.

Annons
Annons

Beskedet kommer sedan finansmannen Bill Browder i början av april anmälde Swedbank till åklagarmyndigheten i Tallinn.

Den estländska utredningen mot Danske Bank har pågått sedan det i fjol avslöjades att utländska kontohavare hade gjort misstänkta transaktioner med hjälp av en Danske Bank-filial i Estland, för sammanlagt 230 miljarder euro under perioden 2007-2015.

Om det under utredningens gång kommer fram uppgifter som föranleder det kan det bli aktuellt att inleda en separat utredning mot Swedbank, skriver åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Ekobrottsmyndigheten i Stockholm, EBM, beslöt den 1 april att inte inleda en förundersökning mot Swedbank på grundval av en anmälan från Browder. Myndigheten hänvisade till preskriptionsregler i den tidigare svenska penningtvättslagstiftningen.

Enligt Browders anmälan till EBM, som inkom i februari, ska Swedbankkonton ha använts för att tvätta 176 miljoner dollar under perioden 2006-2012.

Swedbank utreds sedan tidigare av finansmyndigheter i Sverige och de baltiska staterna, sedan SVT:s Uppdrag granskning rapporterat om omfattande misstänkt penningtvätt.

Annons
Annons
Läs nästa artikel Åklagare i Estland utreder Swedbank Åklagare i Estland utreder Swedbank