Bedragarfilosofi: Offer får skylla sig själva - E55
Annons
Annons

Bedragarfilosofi: Offer får skylla sig själva

Hur tänker egentligen den som kan med att lura av gamlingar deras sista slantar? Bedragarna har ingen som helst empati, och känner sig också smartare än dem de lurar, förklarar experten.

Annons
Annons

De senaste åren har en våg av alldeles särskilt fula bedrägerier sköljt över Sverige. Bluffmakare ringer upp särskilt äldre människor, är väldigt trevliga och säger att de är från banken och ska förhindra ett bedrägeri. De ber offret logga in – och vips är alla pengarna borta från kontona.

Det har fått Görel Kristina Näslund, psykolog, medicine doktor och författare, att fatta pennan och tillsammans med Sofia Ardelius skriva boken Bara bluff, som tar upp både bedragare, offer och bluffmetoder.

Behöver inte se offren

Bedragaren drivs av att berika sig. Människor skyr ansträngningar, och genom att sitta bakom datorn så har det blivit så lätt. De behöver aldrig se sina offer i ögonen, säger hon.

Nätet gör det enkelt och har inneburit ett kliv uppåt på statusstegen för många, förklarar hon. Där, ensam bakom tangentbordet, kan bluffaren sitta helt utan den social kontroll som finns i andra sammanhang.

Skylla sig själva

Det har visat sig vid intervjuer som gjorts för att studera hur de resonerat att de känner sig smartare än sina offer. De tycker att offren får skylla sig själva.

Annons

De som sysslar med avancerade bedrägerier visar också vissa psykopatiska drag, förklarar Görel Kristina Näslund. Hon har tidigare studerat och skrivit om just psykopater, och flera av bedragarnas mest framträdande egenskaper är desamma som deras.

Charmen bedragarens kapital

Psykopatiska drag är charm, att vara trevlig och tillmötesgående, och det är bedragarens viktigaste kapital.

Men frågan är ändå hur den som lurar av gamla människor pengar står ut med det. Att sno pengar från stackars godtrogna, värnlösa pensionärer kan vara bland det fulaste och lägsta man kan göra enligt våra normer.

De har total brist på empati. De har ingen medkänsla alls med offren. De kan ljuga och svänga sig snabbt med lögner på ett trovärdigt sätt. Många får en kick av det, säger Görel Kristina Näslund.

Bedragarna behöver inte vara fullblodspsykopater, men de har helt klart flera av de utmärkande dragen, enligt Görel Kristina Näslund.

Jan Olsson, kriminalkommissarie och verksamhetsutvecklare på polisen nationella it-brottscentrum, berättar att bedragarna fortfarande ringer upp folk för att bli insläppta på deras konton. Trots att metoden fått så mycket uppmärksamhet i olika medier, och bankerna försöker varna för att logga in på andra uppmaning så fortsätter bluffmakarna att ringa, konstaterar han.

Färre går på bluffen

Annons

Antalet samtal har ökat, men antalet som går på det har minskat. Det går inte att säga hur många som blir uppringda, för de flesta anmäler nog inte om de inte blir av med pengar. Det är ett stort mörkertal, säger han.

Bankerna har dock informerat om att man aldrig ska logga in med bank-id på någon annan begäran. Det har fått bluffmakarna att justera ina metoder en smula, berättar han.

Nu riktar de in sig på dem med bankdosa i stället, och ber om koderna.

Han berättar att det dock är en annan bedrägeriform som formligen exploderar nu, de så kallade kortnummerstölderna. Någon stjäl kortuppgifterna dataintrång på olika sajter, och uppgifterna sedan säljs på internets mörka sida, darknet. Då kan den som fått tag på kortnumret och uppgifterna handla på kortet.

Kortnummerstölder ökar

Jag har inte sett siffrorna för sista månaden, men vi räknar med att de här bedrägerierna kommer att öka med 40 procent i år. De kommer att ligga en bra bit över 100 000 fall.

Kortnummerstölderna sker helt utan kontakt mellan bedragare och offer.

De här ärendena läggs ned av polisen, för de är för svåra att utreda då köpen sker i andra länder, och polisen inte får veta vart varorna skickats. Bedragaren vet alltså att det inte ens betraktas som ett brott som polisen utreder. Det är där skadan ligger när det gäller brottsutvecklingen, säger Jan Olsson.

Annons
Annons
Läs nästa artikel Bedragarfilosofi: Offer får skylla sig själva Bedragarfilosofi: Offer får skylla sig själva