Begagnade bilar mindre populärt 2018 - E55
Annons
Annons

Begagnade bilar mindre populärt 2018

För första gången på sex år minskar nu försäljningen av begagnade bilar.

Bensinbilen är den riktigt stora förloraren medan såväl diesel- som elbilar slog försäljningsrekord.

Annons
Annons

Sifforna, som kommer från bilvärderingsföretaget Bilprisers rapport för 2018, visar att försäljningen av begagnade bilar sjönk med över 1,5 procent jämfört med föregående år, vilket motsvarar 20 500 bilar. Minskningen är den största sedan företaget började med sina mätningar 2010 och troligtvis ligger flera faktorer bakom minskningen, säger Henrik Littorin, vd för företaget:

Det var ett händelserikt år för branschen. Vi fick de nya skattereglerna bonus malus, amorteringskravet i mars, den första räntehöjningen på flera år och det fanns även en generell oro för konjunkturen som påverkade, säger han.

Generell minskning

Trots den generella minskningen ökade bilhandlarna 2018 marginellt försäljningen av begagnade bilar. Minskningen skedde i stället mellan privatpersoner, där försäljningen sjönk med 2,45 procent gentemot 2017.

Jag tror framför allt att skillnaden beror på att bilhandlarna har blivit bättre på att kommunicera sitt budskap för begagnande bilar, snarare än att privatpersoner har blivit sämre på att sälja. Många tycker också att det känns säkrare att köpa av bilhandlare, säger Henrik Littorin.

Annons

Fortfarande är det bensinbilen som säljs mest av begagnade bilar, men försäljningen minskade med över 5 procent gentemot 2017. I stället är det försäljningen av diesel- och elbilar som ökar.

Ökad försäljning

Ska du ha en bättre begagnad bil sett till mil, ålder och slitage är det ofta en gammal tjänstebil som gäller. Många av den typen är dieselbilar och därför ser vi nu denna tillväxt. För el- och elhybrider är det ännu små siffror det handlar om, även om försäljningen har ökat.

Johan Marnell, vd för återförsäljaren J Bil i Stockholm, säger att han märkt av att försäljningen av bilar med förbränningsmotor minskar. Men precis som Henrik Littorin ser han att människor också nu är mer benägna att köpa sin bil hos en återförsäljare än privat.

Trots det har han även upplevt en liten avmattning i försäljningen, framför allt under slutet av 2018.

Vi märker snabbt att utvecklingen på börsen påverkar försäljningen, sådana saker skapar snabbt förstärkt oro. Men nu i början på året har det börjat vända tillbaka igen.

Annons
Annons
Läs nästa artikel Begagnade bilar mindre populärt 2018 Begagnade bilar mindre populärt 2018