Annons
Annons

Blomstrande gränshandel efter norsk sockerskatt

Norska företag går på knäna efter höjningen av den norska sockerskatten – men i Sverige är gränshandeln starkare än någonsin.

Annons
Annons

Vid årsskiftet höjdes sockerskatten i Norge med hela 83 procent, något som har slagit hårt mot norska producenter.

Annons

På Hval sjokoladefabrikk har omsättningen sjunkit med 23 procent under årets första kvartal, skriver norska NRK. Fabrikschefen Rune Forsberg uppger att situationen är extrem och att man varit tvungna att permittera 5 av 14 anställda.

Men gränshandeln i Sverige går desto bättre. Den norska gränshandeln är som störst i Strömstads kommun och enligt Ole Jørgen Lind, butikschef på Maximat Nordby i Strömstad, var påsken den bästa någonsin.

Det handlas extremt mycket, och maj ser väldigt bra ut hittills. Försäljningen av de varugrupper som berörs mest av sockerskatten har ökat med 10-20 procent, säger han till TT.

Norrmännen handlade för rekordhöga 16 miljarder kronor 2017, en ökning med 23 procent jämfört med motsvarande tolvmånadersperiod dessförinnan (oktober-november), enligt norska Statistisk sentralbyrå – en trend som således ser ut att fortsätta.

Då den norska kronan stärkts mot den svenska med nästan 10 procent sedan årsskiftet har även andra livsmedel fått en skjuts, säger Ole Jørgen Lind.

Norrmännen säger att det aldrig varit så billigt, att de handlar oftare och mer än tidigare.

Annons
Annons
Läs nästa artikel Blomstrande gränshandel efter norsk sockerskatt Blomstrande gränshandel efter norsk sockerskatt