Bostadsköpares pengar osäkra hos byggbolag - E55
Annons
Annons

Bostadsköpares pengar osäkra hos byggbolag

Många byggbolag har struntat i att säkra bostadsköparnas pengar, skriver Svenska Dagbladet. Det innebär att köparna står oskyddade vid en konkurs.

Annons
Annons

Köpare av nyproducerade bostäder lever ett osäkert liv om byggbolaget skulle gå omkull, och det inte finns garantier för de förskott som köparna betalat.

Annons

Pengarna betalas in då köparen tecknar sig för bostaden, och meningen är att pengarna ska säkras genom ett slags försäkringar som byggbolaget köper. Men det är inte säkert att det fungerar så hos alla byggbolag, enligt SvD.

Dels är det vanligt att byggbolag själva tillåts stå som garanter för köparnas pengar, dels är det många bostadsbolag som helt enkelt har struntat i att ordna med garantierna, enligt tidningen. Detta har fått ske med myndigheternas vetskap, och en gråzon av projekt utan garanterade pengar från köparna har fått växa fram.

Detta har fortgått under många år, kanske för att behovet av bostäder är så stort. Byggande styrelser i föreningarna har tillåtits att själva göra bedömningen att de inte behöver garantier för att sälja bostadsrätter, säger Johanna Sahlman, jurist vid Bolagsverket, till SvD.

Så länge priserna steg och alla nya bostäder såldes slut snabbt var riskerna små, men nu, när marknaden är mer osäker löper köparna en större risk, skriver SvD.

Annons
Annons
Läs nästa artikel Bostadsköpares pengar osäkra hos byggbolag Bostadsköpares pengar osäkra hos byggbolag