Sköterskor inte lika sugna på Norge längre - E55
Annons
Annons

Sköterskor inte lika sugna på Norge längre

Uppdaterad: 2018-11-05 13:16

Sjuksköterskebristen i Sverige får svenska sjuksköterskor att rata Norge. De kan välja och vraka mellan jobben även här hemma, och få upp lönen rejält. Nu drabbar sjuksköterskebristen Norge.

Annons
Annons

För några år sedan åkte svenska sköterskor till Norge för att tjäna storkovan, i stället för att slita inom den svenska vården. Men nu har det hänt något. Svenskarna är inte lika pigga på att åka till Norge längre. Det gör det svårt för norsk sjukvårdspersonal att ta ledigt, rapporterar public servicebolaget NRK, enligt NTB

Alla i bemanningsbranschen har problem med att hitta tillräckligt många sjuksköterskor efter en tid då vi kunnat använda svenska vikarier, säger Ketil Kjeldsberg på bemanningsföretaget Adecco till NRK.

Brytpunkt 2012

Eva Domanders, ordförande i Kompetensföretagen och vd för vårdbemanningsföretaget Klara i Sverige, konstaterar att det skedde ett trendbrott i Sverige under 2012.

Då blev det kompetensbrist i Sverige, säger hon till TT.

Sedan dess har den svenska bemanningsbranschen expanderat.

Det finns alltså stora möjligheter att jobba som bemanningssjuksköterska i Sverige nu, och det gör att Norge kanske inte är lika intressant längre.

Det är inte bara lönen som gör det attraktivt för sjuksköterskorna att bli konsulter förklarar hon.

Valfrihet

De flesta väljer att jobba som konsultsjuksköterska för att de själva kan välja hur och när de vill jobba, och vilken arbetsplats de ska vara på. De känner sig också mer uppskattade, säger Eva Domanders.

Annons

Ann Johansson, vice ordförande i Vårdförbundet, är inne på samma linje. Visst, lönen är en viktig faktor, men viktigast är nog ändå arbetsmiljön och arbetstempot inom vården. Där har Norge legat betydligt bättre till, och därför har sjuksköterskor från Sverige valt att jobba där.

Kronkursen spelar in

Men det är också andra faktorer som spelar in. Kronkursen, till exempel. För ett och ett halvt år sedan blev den sämre, och då blev det inte lika lönsamt att jobba i Norge.

Men i Norge är de svenska sjuksköterskornas frånvaro ett bekymmer. Till följd av vikariebristen kan norska vårdanställda behöva arbeta både mer övertid och fler helger samt få svårare att ta ut semester.

För att klara semestrar har vi varit tvungna att använda sjuksköterskor från bemanningsföretag. Nu klarar de inte av att uppfylla våra behov, säger Arne Skjelten på vårdbolaget Helse Førde till NRK.

Fast det där skulle Norge mycket väl kunna lösa själva, enligt Ann Johansson.

Norge kanske kan lösa en del själv genom att utbilda fler, säger hon.

Annons
Annons
Läs nästa artikel Sköterskor inte lika sugna på Norge längre Sköterskor inte lika sugna på Norge längre