Brittisk spionchef varnar för Kina - E55
Annons
Annons

Brittisk spionchef varnar för Kina

Den globala maktbalansen tippar över österut och länderna i väst måste tänka över Kinas växande inflytande, varnar Alex Younger, chef för den brittiska underrättelsetjänsten MI6.

Annons
Annons

I grund och botten rör sig makt, pengar och politik österut. Det är en ny politisk realitet vi måste anpassa oss till, säger Younger, i sitt andra längre offentliga anförande sedan han 2014 tog över MI6.

Han var på S:t Andrewsuniversitetet nordost om Edinburgh i Skottland och svarade bland annat på studenternas frågor. Inte minst är det de tekniska framstegen i Kina, med världens näst största ekonomi, som bekymrar Younger. Storbritanniens beroende av kinesisk 5G-teknologi måste diskuteras, säger han – men också att Kina inom några årtionden kan leda utvecklingen inom områden som artificiell intelligens, genetik och syntetisk biologi.

Framtiden för kunskap ligger i vågskålen, säger Younger.

Han nämnde bland annat också Rysslands inblandning i västerländska valrörelser, och pekade återigen ut Moskva för nervgiftsattacken i brittiska Salisbury i mars.

Jag bör understryka att fastän den ryska staten försöker destabilisera oss så försöker vi inte destabilisera Ryssland. Vi söker inte en upptrappning, säger Younger.

Annons
Annons
Läs nästa artikel Brittisk spionchef varnar för Kina Brittisk spionchef varnar för Kina