Annons
Annons

EU inför pristak för sms och samtal

Uppdaterad: 2018-06-06 15:45

Knappt två kronor per minut ska det framöver maximalt få kosta att ringa från ett EU-land till ett annat. Och varje sms får inte kosta mer än max 60 öre. Det är några av förändringarna för telekomregllerna inom EU som väntas träda i kraft 2020.

Annons
Annons

De nya avgiftstaken ingår i en uppgörelse mellan EU:s medlemsländer, EU-kommissionen och EU-parlamentet kring nya telekomregler som blev klara under natten mot nationaldagen.

Ur ett långsiktigt perspektiv tror jag att det är väldigt viktigt att vi får moderna regler för att se till att konsumentpriserna hålls nere och vi får tydliga regler för alla, bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP), till TT.

”Inga fler alltför dyra samtal och sms. Ett bra steg framåt!” twittrade finländska EU-parlamentsledamoten Miapetra Kumpula-Natri efter uppgörelsen, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Det finns ju en del företag som har utnyttjat det här och tjänat ganska grova pengar på internationella samtal inom Europa samtal och det får man bort genom att sätta maxgränser, säger Peter Eriksson.

De nya reglerna behöver fortfarande formellt godkännas av parterna, men väntas sedan träda i kraft från 2020. I uppgörelsen ingår även att tilldelning av frekvenslicenser för 5G-nät samordnas och ges på 20 år – något mindre än de 25 år som branschen velat ha.

Annons
Annons
Läs nästa artikel EU inför pristak för sms och samtal EU inför pristak för sms och samtal