Dieselpriset drar ifrån bensinen - E55
Annons
Annons

Dieselpriset drar ifrån bensinen

Uppdaterad: 2018-10-05 12:36

Dieselpriset skenar mot nya rekord och närmar sig nu 17-kronorsstrecket. På en vecka har det blivit cirka 40 kronor dyrare att fylla tanken.

Annons
Annons

För tredje gången på fyra dagar höjer ledande bensinbolag priset på diesel. Fredagens höjning är med 20 öre per liter. Efter höjningen är riktpriset för en liter diesel på bemannade stationer 16:86 kronor, klart över tidigare rekordnivåer. Bara för en vecka sedan låg priset på 16:21. En tank på 60 liter har därmed blivit 39 kronor dyrare att fylla.

Bensinpriset har inte alls stigit lika mycket. Dagsnivån på 16:26 kronor (95 oktan) ligger klart under dieseln – något som har flera förklaringar, enligt Ulf Svahn, vd på Svenska Petroleum & Biodrivmedel Institutet.

Den viktigaste är att dieseln drivs av en ökad efterfråga på eldningsolja så här års medan toppen på bilsäsongen och därmed efterfrågan på bensin är över. Sen har biodrivmedlet, som är inblandat i dieseln stigit i pris.

Ett dåligt rapsår har fått priset att stiga, säger Ulf Svahn.

Bakgrunden till de skenande drivmedelspriserna i stort är stigande världsmarknadspriser på olja – något bedömare skyller på USA:s sanktioner gentemot Iran.

Annons
Annons
Läs nästa artikel Dieselpriset drar ifrån bensinen Dieselpriset drar ifrån bensinen