Digitala bokmomsen kan sänkas den 1 juli 2019 - E55
Annons
Annons

Digitala bokmomsen kan sänkas den 1 juli 2019

Momsen på digitala böcker, tidningar och tidskrifter kan sänkas till samma nivå som motsvarande pappersprodukter redan den 1 juli nästa år. Förutsatt att den tillträdande regeringen vill det, meddelar finansminister Magdalena Andersson (S).

Annons
Annons

Hur en ny regering väljer att agera kan jag inte gissa mig till, men jag kan titta ut över det politiska landskapet och se att det finns många partier som tycker att det här är en viktig fråga, säger Magdalena Andersson till TT.

Efter över två års överläggningar enades EU:s finansministrar i början av oktober om att EU-länderna kan sänka eller helt ta bort momsen på e-publikationer. Beskedet välkomnades av bland annat mediernas branschorganisation TU.

Finansdepartementet meddelade på torsdagen att man påbörjat arbetet med att ta fram en departementsskrivelse som tydligt definierar vad som är en e-publikation.

Det gör att den dagen en ny regering tillträder blir det möjligt att sänka momsen från den 1 juli nästa år, säger Magdalena Andersson.

Vilken momssats det blir är även det upp till den nya regeringen, enligt finansministern. Från Socialdemokraternas håll vill man se samma momssats på e-publikationer som på papperspublikationer, alltså 6 procent jämfört med dagens 25 procent.

Det skulle underlätta inte minst för den lokala dagspressen som brottas med ekonomiska svårigheter, säger Magdalena Andersson.

Annons
Annons
Läs nästa artikel Digitala bokmomsen kan sänkas den 1 juli 2019 Digitala bokmomsen kan sänkas den 1 juli 2019