Doft, ljud och ljus kan få dig att shoppa mer - E55
Annons
Annons

Doft, ljud och ljus kan få dig att shoppa mer

Med hjälp av anpassad doft, ljud och ljus försöker handlare få dig att spendera pengar i just deras butik. Men genom att vara medveten om deras taktik kan man värja sig mot onödiga spontanköp.

Annons
Annons

Ju fler sinnen som stimuleras i en butik, desto mer påverkas kunderna. Det visar en ny avhandling från Linnéuniversitetet. Men resultatet av sinnesstimuleringen kan vara svår att mäta i kronor och ören – det kan handla om ett ökat intresse eller höjt förtroende för en butik, vilket på sikt kan öka försäljningen.

Det är inte alltid enkelt att fastställa vad som påverkade det du köpte, men om man tycker det är trevligt i en miljö och om man känner ett behov av att utforska miljön mer då ökar sannolikheten att man köper någonting, säger Miralem Helmefalk, forskare i marknadsföring vid Linnéuniversitetet.

Man måste matcha

Butikernas framgångsformel är dock inte att spänna musklerna så mycket som möjligt genom att till exempel höja volymen. Det handlar om att matcha rätt doft, ljud och ljus med det övriga konceptet.

Knepet med att stimulera fler sinnen kan leda till fler spontanköp, men förutom att man som köpare bör planera sina köp för att inte okynnesshoppa tycker inte Helmefalk att man behöver oroa sig för att hamna i klorna på väldoftande butiker med genomtänkt bakgrundsmusik.

Blir inte hjärntvättad

Annons

Alla blir inte hjärntvättade till att köpa det de inte vill, folk har större viljekraft än så. Men man behöver vara medveten om vad man behöver och vill. Man får försöka tänka mer funktionellt än emotionellt, säger han.

Att spela på dessa faktorer har varit ett viktigt sätt för de fysiska butikerna att skilja sig från webbhandeln, men gränsen däremellan kan komma att suddas ut.

Tro mig det kommer att komma dit med, med augmented reality (förstärkt verklighet) och virtual reality och sådant …

Annons
Annons
Läs nästa artikel Doft, ljud och ljus kan få dig att shoppa mer Doft, ljud och ljus kan få dig att shoppa mer