Elprischocken blåste bort - E55
Annons
Annons

Elprischocken blåste bort

Den kraftiga blåsten närapå halverade elpriserna förra veckan jämfört med inledningen av månaden.

Men årets september blev ändå den dyraste på tio år.

Annons
Annons

En blåsig avslutning på september, med bland annat stormen Knud som huvudnummer, fick de tidigare så uppblåsta elpriserna att lugna ner sig ordentligt. Även regntunga prognoser pressade priset.

Annons

Vid ingången av september låg priset på elektricitet på elbörsen på runt 64 öre per kilowattimme, ovanligt högt för att vara så tidigt på säsongen, men även klart över tidigare toppnoteringar de senaste vintrarna. Den torra sommaren med halvtomma vattenmagasin som följd, men även flera andra faktorer som stigande kolpriser bidrog till det.

Men så blåste farhågorna, bokstavligt talat, för en kommande dyr vinter delvis bort, åtminstone för tillfället. I förra veckan hade spotpriset på elbörsen Nordpool åkt ner på 39 öre per kwh. Ovanpå det kommer olika skatter och avgifter innan fakturan landar hos konsumenten.

Och även framtidskontrakten för kommande vinter har sjunkit något, runt tio procent sedan början av september, också som en effekt av den norske elhandlaren Einar Aas miljardspekulation som gick åt pipan.

I grunden har dock inte så mycket hänt, enligt Faraz Azima, vd på elsajten elskling.se. Vattenmagasinen är fortfarande halvtomma, jämfört med normala nivåer, och de senaste dagarna har priset stigit igen.

Fortfarande är vädret det centrala, det kan fortfarande komma mer regn innan vintern, säger han.

Men blir det torrt och kallt lär priserna stiga igen.

Annons
Annons
Läs nästa artikel Elprischocken blåste bort Elprischocken blåste bort